Vlada FBiH: Neće doći do prekida snabdijevanjem plinom

Sarajevski „Energoinvest“ jučer je saopćio da će Rusija 7. maja obustaviti isporuku plina za FBiH. Nedugo zatim, oglasili su se iz kompanije „BH Gas“, a poručili su da će u roku 30 sekundi nakon prijema ruske fakture od „Energoinvesta“ izmiriti obaveze prema „Gazprom Exportu“.

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić uputio je danas nakon sjednice Vlade FBiH posljednju opomenu direktorima „BH Gasa“ i „Energoinvesta“ da prekinu agoniju u informisanju javnosti o prekidu snabdijevanja plinom.

Također, Vlada FBiH na sjednici usvojila je i zaključak, a kako bi okončala dramu u vezi sa snabdijevanja plinom.

– Vlada Federacije Bosne i Hercegovine nalaže privrednom društvu „BH Gas“ da do 13:00 sati 6. maja 2021. godine, izvrši uplatu, po fakturi privrednog društva „Energoinvest“ za isporučeni prirodni gas i PDV, a da privredno društvo „Energoinvest“ izvrši uplatu „Gaspromu“ i Upravi za indirektno oporezivanje – navodi se u zaključku.

Dodaje se da radi zaštite interesa građana i privrede, a u slučaju neizvršavanja ovog zadatka Vlada će tokom dana poduzeti adekvatne mjere iz svoje nadležnosti.

– Ovaj zaključak stupa na snagu danom donošenja – naglašeno je.

Iz kompanije „BH Gas“ naveli su da faktura za mart jedina nije plaćena.

– Fakura je plaćena u skladu sa zaključkom Vlade Federacije koja je usvojila zaključak da „BH Gas“ plati na račun „Energoinvestu“. Platit ćemo danas i sa tom činjenicom nema više nikakvih smetnji da Federacija ima uredno snabdijevanje prirodnim plinom – istakli su.

Rješenje trzavice: Iz BH Gasa tvrde da su postupili po zaključku Vlade i uplatili fakturu

Iz Vlade FBiH obavijestili su da je “BH Gas” obavijestilo je Vladu Federacije BiH da je postupio po današnjem vladinom nalogu i uplatilo fakturu privrednom društvu “Energoinvest” za isporučeni prirodni gas i PDV.

– Ova obavijest uslijedila je nakon što je Vlada FBiH jednoglasnim zaključkom naložila BH Gasu da danas izvrši uplatu po fakturi Energoinvesta za isporučeni gas i PDV, a da “Energionvest” izvrši uplatu “Gaspromu” i Upravi za indirektno oporezivanje BiH. Nakon izvršenog uvida u uplatu, “Energoinvest” je obavijestio resorno ministarstvo da je “BH Gas” samo djelimično izvršio obavezu, odnosno da nije uplatio kompletan iznos iz fakture. Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić poručio je građanima da neće doći do prekida snabdijevanjem prirodnog gasa, te da će neizmirene obaveze biti na vrijeme plaćene – navodi se u saopćenju Vlade FBiH.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79