Vlada FBiH nije imenovala direktora FUP-a

Vlada FBiH nije imenovala direktora FUP-a


Na današnjojsjednici Vlade Federacije Bosne i Hercegovine na dnevnom redu se našla i tačka o izboru direktora Federalne uprave policije (FUP).

Ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara (Narod i pravda) je predložio tu tačku dnevnog reda, a ministri su se trebali izjasniti između dva kandidata koji su ocijenjeni na konkursu.

To su Ensad Korman, aktuelni vršilac dužnosti direktora i Svevlad Hofman. Na konkursu Korman je dobio 97,1, a Hoffman 93 boda. Oni su bili jedini kandidati koji su se prijavili.

Međutim, svi ministri danas su bili suzdržani, potvrđeno je za Klix.ba, što znači da dugogodišnji problem neimenovanja novog direktora FUP-a i dalje ostaje i ova vlada vjerovatno i neće imenovati novog direktora te će to čekati neki novi saziv.

Zanimljivo je da je i resorni ministar Čampara bio suzdržan, a u obrazloženju je istakao kako po zakonu direktor policije i resorni ministar ne mogu biti iz istog konstitutivnog naroda. Prvoplasirani Korman je Bošnjak, kao i ministar Čampara.

Također istaknuto je da je za ovaj konkurs bilo malo prijavljenih kandidata.

Imenovanje direktora FUP-a je višegodišnji problem koji je direktno povezan s neimenovanjem nove vlade u FBiH, odnosno vezan je za određena politička uslovljavanja nekim drugim pozicijama, zakonima i slično.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija