Vlada FBiH smijenila direktoricu goraždanskog Ginexa uprkos protestima radnika

Vlada Federacije BiH je danas na hitnoj, telefonski održanoj sjednici, donijela odluku kojom daje prethodnu saglasnost Nadzornom odboru privrednog društva “UNIS Ginex” d.d. Goražde za donošenje odluke o razrješenju dužnosti članova Uprave ovog privrednog društva, prije isteka mandata na koji su imenovani.

Radnici “Ginexa” zbog smjene direktorice dočekali noć u krugu fabrike, prijete blokadom grada

To se odnosi na direktoricu društva Muneveru Fočo, izvršnog direktora za ekonomiku, marketing i komercijalne poslove Admina Pešteka i izvršnog direktora za proizvodnju Hasana Tafru.

Donesena je i odluka kojom se daje prethodna saglasnost Nadzornom odboru privrednog društva “UNIS “Ginex” d.d. Goražde za imenovanje vršilaca dužnosti članova Uprave ovog privrednog društva, do okončanja konkursne procedure, a najduže na vremenski period do dvanaest mjeseci, i to Hasana Tafre za vršioca dužnosti direktora društva, Admina Pešteka za vršioca dužnosti izvršnog direktora za ekonomiku, marketing i komercijalne poslove i Hajdara Drlje za vršioca dužnosti izvršnog direktora za proizvodnju.

Podsjetimo, u krugu goraždanskog “Ginexa” ispred zgrade uprave društva protestuju članovi Sindikalne organizacije ovog privrednog društva koji se protive smjeni aktuelne direktorice Munevere Foče.

Pred kapijom “Ginexa” okupio se i jedan broj građana koji nose transparente sa riječima podrške radnicima i direktorici kompanije.

U obrazloženju odluka Vlade FBiH, Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije je navelo da je Nadzorni odbor privrednog društva “UNIS Ginex” d.d. Goražde 29. aprila 2022. godine dostavio prijedlog kojim se traži od Federalne vlade prethodna saglasnost za razrješenje aktuelne Uprave ovog privrednog društva, prije isteka mandata na koji su imenovani, te istovremeno davanje saglasnosti za imenovanje vršilaca dužnosti članova Uprave društva i provođenja konkursne procedure.

Uzimajući u obzir razloge sadržane u dostavljenom prijedlogu Nadzornog odbora privrednog društva UNIS Ginex d.d. Goražde, koji je u skladu sa članom 257. Zakona o privrednim društvima nadležan da nadzire poslovanje društva i rad uprave, Ministarstvo je predložilo Vladi FBiH ove odluke.

Donesene odluke stupaju na snagu danom donošenja i objavit će se u Službenim novinama Federacije BiH.

Resorni ministar Nermin Džindić jučer je kazao da su posljednjih sedmica dobili puno pritužbi na rad uprave i direktorice firme. Te primjedbe, prema njegovim riječima, dolazile su iz nekoliko pravaca.

Manjinski vlasnik, kako je naveo, ima primjedbe na pristup informacijama i podacima u vezi ugovora, načinu formiranja cijena, odlukama u vezi sponzorstava i itd piše Klix.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79