Radnici “Ginexa” zbog smjene direktorice dočekali noć u krugu fabrike, prijete blokadom grada

Radnici “Ginexa” dočekali su noć u krugu preduzeća, ispred zgrade Uprave ovog privrednog društva u kojoj se nalaze članovi Nadzornog odbora. Odluku Vlade FBIH o smjeni direktorice Munevere Fočo dočekali su burnim reakcijama.

Članovima Nadzornog odbora ne dozvoljavaju da napuste krug preduzeća dok ne ponište odluku o smjeni Uprave, koju su donijeli na današnjoj vanrednoj sjednici.

Radnici zahtijevaju da se odluka o smjeni povuče, u suprotnom prijete potpunom blokadom grada.

Protesti radnika počeli su u popodnevnim satima kada se okupilo nekoliko stotina ljudi, a brojni građani došli su ispred kapije da daju podršku menadžmentu kompanije.

Vlada Federacije BiH je danas na hitnoj, telefonski održanoj sjednici, donijela odluku kojom daje prethodnu saglasnost Nadzornom odboru privrednog društva “UNIS Ginex” d.d. Goražde za donošenje odluke o razrješenju dužnosti članova Uprave ovog privrednog društva, prije isteka mandata na koji su imenovani.

To se odnosi na direktoricu društva Muneveru Fočo, izvršnog direktora za ekonomiku, marketing i komercijalne poslove Admina Pešteka i izvršnog direktora za proizvodnju Hasana Tafru.

Donesena je i odluka kojom se daje prethodna saglasnost Nadzornom odboru privrednog društva “UNIS Ginex” d.d. Goražde za imenovanje vršilaca dužnosti članova Uprave ovog privrednog društva, do okončanja konkursne procedure, a najduže na vremenski period do dvanaest mjeseci, i to Hasana Tafre za vršioca dužnosti direktora društva, Admina Pešteka za vršioca dužnosti izvršnog direktora za ekonomiku, marketing i komercijalne poslove i Hajdara Drlje za vršioca dužnosti izvršnog direktora za proizvodnju.

Resorni ministar Nermin Džindić jučer je kazao da su posljednjih sedmica dobili puno pritužbi na rad uprave i direktorice firme. Te primjedbe, prema njegovim riječima, dolazile su iz nekoliko pravaca.

Manjinski vlasnik, kako je naveo, ima primjedbe na pristup informacijama i podacima u vezi ugovora, načinu formiranja cijena, odlukama u vezi sponzorstava i itd piše Klix.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79