Foto: fbih.gov.ba
Vlada FBiH ‘velikodušno’ uvezuje staž u 2024: Radnici napokon mogu ‘uživati’ u penziji

Vlada FBiH ‘velikodušno’ uvezuje staž u 2024: Radnici napokon mogu ‘uživati’ u penziji


U godini 2024, kada bi ljudi očekivali da su osnovna radnička prava već odavno riješena, Vlada FBiH je odlučila izdvojiti gotovo 5 miliona KM za uvezivanje radnog staža.

Naravno, u ovoj zemlji, ništa ne ide glatko, pa su radnici u javnim preduzećima dobili 2,5 miliona KM, a oni u privatnim firmama skromnih 2,2 miliona KM.

Ovo grant sredstva Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije su, navodno, spas za radnike koji su radili decenijama, a sada su konačno dobili priliku da idu u penziju. Naravno, pod uslovom da ispunjavaju sve potrebne uvjete i da su preduzeća dovoljno sretna da im se odobri novac za te doprinose. Jer, u BiH, penzija se ne dobija radom, nego milošću ministarstava i Javnim pozivima koji se raspisuju “kad se sjeti”.

Ministar Vedran Lakić je s ponosom izjavio kako “neće dozvoliti da se radnicima uskraćuju njihova prava”, jer, očito, do sada to nije bila praksa. Međutim, s obzirom na to da je ovo problem s kojim se borimo već decenijama, očigledno je da te “postepene mjere” Vlade baš i nisu uspješne.

„Za ovu godinu smo uspjeli izdvojiti novac kako bi radnici mogli otići u zasluženu penziju, koja im je uskraćena je njihovi poslodavci nisu uplaćivali doprinose za njih. Nećemo dozvoliti da se radnicima uskraćuju njihova prava, posebno prava na penziju koju su zaslužili dugogodišnjim teškim radom. Kako bismo riješili ovaj problem, na Vladi donosimo postepene mjere. Jedna od njih je i dodjela sredstava za uvezivanje radnog staža kroz donošenje programa i objavljivanje Javnog poziva“, izjavio je ministar Vedran Lakić

Kako god, u 2024. godini radnici se napokon mogu nadati penziji, nakon godina neizvjesnosti i neplaćenih doprinosa. Možda bi sljedeći korak mogao biti da se radnicima počnu isplaćivati i plaće na vrijeme – ali ne treba žuriti, sve u svoje vrijeme.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija