Vlada KS odobrila kapitalni projekt daljinskog grijanja vrijedan 50 miliona eura

Vlada Kantona Sarajevo donijela je odluku o usvajanju kapitalnog projekta “Sarajevo Toplane-daljinsko grijanje”, vrijednog 50 miliona eura.

Ovaj projekt uključuje dvije komponente koje se mogu provoditi u fazama ili istovremeno. Prva faza uključuje ugradnju toplotne pumpe snage 18MW u Butilama te prateće pripremne aktivnosti, izgradnju cjevovoda dužine oko 6,5 km od Butila do kotlovnice na Alipašinom polju te cjevovoda od dva km od kotlovnice K5 do kotlovnica na Alipašinom polju, kao i ugradnju komponenti za poboljšanje učinkovitosti postojećeg sistema grijanja na Alipašinom polju.

U drugoj fazi predviđena je ugradnja druge toplotne pumpe snage 18 MW u Butilama, izgradnja cjevovoda dužine 6,5 km od kotlovnice na Alipašinom polju do kotlovnica na Otoci, Čengić Vili 2, u Hrasnom i Grbavici, poboljšanje toplotnih podstanica koje su predmet obje faze projekta te ugradnja ekonomajzera na kotlove u kotlovnicama koje bi ostale u pogonu za potrebe maksimalnog opterećenja sistema (u vrijeme najnižih temperatura).

Sastavni dio projekta je struktura izvora finansiranja u kome su navedene ukupni troškovi po fazama iz implementacije projekta, koje je dostavila Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD). Predstavnici Ministarstva komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša su nakom održanih sastanaka sa predstavnicima EBRD-a usaglasili dalje aktivnosti na implementaciji ovog projekta.

“U sklopu projekta, Banka bi radila na mobiliziranju bespovratnih sredstva za izradu studije izvodljivosti koja bi procijenila mogućnosti za obradu mulja u postrojenju za prečišćavanje otpadnih voda Butila. Početkom ove procedure otvara se mogućnost da EBRD osigura sredstva za izradu projektne dokumentacije za kompletan projekt uvođenja toplotnih pumpi u sistem daljinskog grijanja u KS”, objasnio je ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Almir Bečarević.

Kako je dodao, sredstva za vlastito učešće Kantona Sarajevo koje se odnose na plaćanje PDV-a i drugih troškova na projektu će biti osiguirana u budžetu KS. Postupak zaduživanja vršit će se u skladu sa procedurama zaduživanja Kantona Sarajevo na osnovu unutrašnjeg i vanjskog duga i izdavanja garancija.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79