Vlada RS se više ne može ni zadužiti: Prodaja obveznica na međunarodnim berzama nije moguća

Prostor za zaduženja Vlade Republike Srpske na domaćem finansijskom tržištu, ali i u susjednim zemljama, postaje sve uži i nepovoljniji.

Izlazak na međunarodne, evropske berze također postaje malo vjerovatan. Razlozi za ovo leže u nedavnim događajima, posebno u vezi s plasmanom obveznica na Londonskoj berzi.

Republika Srpska se suočila s problemima nakon što je plasman obveznica na Londonskoj berzi izvela u saradnji sa agentom, kojeg naknadno nije platila, što je rezultiralo tužbom i prekidom tog kanala finansiranja.

Republika Srpska se nalazi u finansijskoj krizi, iako to politički vrh negira. Zbog radikalne retorike i politike koja teži secesiji, politički vrh RS se našao na američkoj “crnoj listi”, što je dovelo do sankcija od strane zapadnih zemalja.

Prema pouzdanim izvorima Žurnala iz vladajućih krugova, Vladi RS nedostaje oko 500 miliona konvertibilnih maraka da bi do kraja godine mogla servisirati domaće obaveze i spoljne dugove. Međutim, nedostatak finansijskih sredstava postaje sve očigledniji. Banke su zatvorile račune funkcionerima sa “crne liste” SAD, što je dovelo do opreza kod banaka iz RS u vezi s kupovinom obveznica koje emituje Vlada RS.

Recentna emisija dugoročnih obveznica na Banjalučkoj berzi za 10 miliona KM, iako nije objavljeno ko ih je kupio, vjeruje se da stoji iza nje MF banka iz Banjaluke. Ekonomista Zoran Pavlović smatra da je ovo bila testna emisija te da je MF banka spremna da investira u obveznice Vlade RS, koristeći sredstva prikupljena od građana.

Republika Srpska se nedavno zadužila i trezorskim zapisima za 14,7 miliona KM, koje je, prema nezvaničnim informacijama, kupila Poštanska štedionica Srbije po kamatnoj stopi od šest posto.

Napori Vlade RS da se zaduži na domaćem i inostranom tržištu nailaze na brojne prepreke, uključujući političke i finansijske izazove. Iako su pokušaji bili usmjereni ka različitim berzama, izgledi za uspješno zaduživanje ostaju neizvjesni.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79