Vlada TK bi mogla ponovo pasti!?

Žarko Vujović nakon napuštanja stranke Socijaldemokrate (SD) ekspresno je prešao u DF, a ovaj tuzlanski političar svojim potezom očito je uzdrmao koaliciono prijateljstvo dvije stranke. Vidljivo je to kroz saopćenje SDBiH koji je osuo paljbu po drugovima iz DF-a, zakačivši se i za SDA.

Kreiranje kandidatskih listi za predstojeće Opće izbore na površinu je počelo izbacivati prave unutarstranačke odnose u većini političkih stranaka u Bosni i Hercegovini. Posljednji primjer zabilježen je u Tuzli, kada je stranku Socijaldemokrate BiH odlučio napustiti jedan od njenih osnivača Žarko Vujović.

On je ranije kazao da je razlog za to razmimoilaženje sa stavovima određenih članova stranke koji su mišljenja da nosilac ne treba biti neko ko nije Bošnjak.

Nakon toga, Vujović je ekspresno pronašao novo stranačko jato i to u Demokratskoj fronti, iz koje su kazali da će on na idućim izborima biti nosilac kantonalne liste koalicije “Željko Komšić za građansku državu DF-GS”.

Inače, u Tuzlanskom kantonu, aktuelnu većinu u vlasti, između ostalog čine DF i SDBiH, a iz stranke kojom predsjedava Enver Bijedić danas su se zvanično oglasili u vezi sa posljednjim dešavanjima. Iz saopćenja za javnost vidljivo je da su narušeni “prijateljski odnosi” dojučerašnjih koalicionih drugova.

Na početku svog obraćanja su odbili navode o nacionalističkim istupima unutar SDBiH, čestitajući tuzlanskom DF-u novog nosioca liste Žarka Vujovića, a svom bivšem uglednom članu zaželjeli su uspješnu karijeru.

“Svi kojim bi Vujović mogao možda i zamjerati uputili su odmah iskreno izvinjenje i za ono što nisu rekli, jer su smatrali da je i sam osjećaj nelagode dovoljan da tako postupe. Izvinjenja nisu prihvaćena, a krenula je kampanja protiv dojučerašnjih drugova, pa čak i onih koji su dali svoj glas Vujoviću”, kažu iz SDBiH.

Za članove ove stranke, zanimljiv je stav DF-a kako prihvatanjem Vujovića ne daju mu da ode iz Tuzle.

“Da li ga to neko tjera i da li je pozicija nosioca na listi i predsjednika Skupštine uslov njegovog ostanka? Je li to poruka onim koji nisu nosioci liste da manje vrijede i da razmisle o odlasku iz grada? Zašto drugi nosioci lista DF-a (Mešalić i Begić) nisu i svoja mjesta prvog na listi ustupili nekome koga treba zadržati u Tuzli?”, piše u saopćenju.

U nastavku svog saopćenja iz SDBiH su kazali da je stranka koju nakon svakih izbora napusti više izabranih delegata nego što ostane u njoj i kojoj je saradnja sa SDA na TK imperativ najmanje je pozvana oglašavati se po ovim temama.

“Dragan Čović neće biti kandidat za Predsjedništvo BiH, čime nestaje primarni izborni cilj DF-a. Traže se nove teme, a vremena je malo. Jedini istinski razlog za ‘otvaranje širom vrata Vujoviću’ je pokušaj diskreditacije SDBiH, jer DF je imao i danas ima pripadnika svih nacija u svojim redovima koji su mogli biti nosioci lista i zaslužniji su za DF od Vujovića. Ili možda nisu? Ušao bi Vujović u Skupštinu TK i kao treći na listi SDBiH, a očigledno je da smo mogli očekivati ‘prelijetanje’ čim nešto nije kako to učestalo i kontinuirano ultimativno zahtijeva”, kažu iz SDBiH.

Istaknuli su da su se opredjelili dati prednost onima koji su bili spremni prihvatiti ono što je bolje za cijelu stranku i njihove političke ciljeve ispred onih koji ultimativno odbacuju bilo kakvu raspravu.

“Priviđanje nacionalizma je nastupilo nakon što je postalo jasno da je veća naklonost opciji koju je odbacivao Vujović. Osuđujemo pokušaje da se transfer zbog nezadovoljstva pozicijom prebaci na teren nacionalne netolerancije i što se anatemišu SDBiH, pa čak i Tuzla, kako bi se opravdao ovaj unaprijed pripremljeni, transfer”, zaključili su iz SDBiH.

Inače, Vujović je ranije kazao da njegovom izlaskom iz SDBiH, stabilnost skupštinske većine u Tuzlanskom kantonu nije ugrožena. Međutim, nakon očite narušenosti međukoalicione atmosfere, pad aktuelne vlasti ne bi bio iznenađujući, posebno ne u Tuzlanskom kantonu koji je podložan čestim promjenama skupštinske većine.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79