Vlada u problemu: Američke sankcije prelile su se sada i na zaduživanja RS-a

Tome u prilog ide podatak da je Vlada Srpske najavila emisiju obveznica u iznosu od 10 miliona KM čime je promijenila ustaljenu praksu puno većih iznosa zaduženja.

Pored američkih sankcija, spekuliše se da je jedan od razloga što se ide sa manjim iznosom na berzu strah od nedovoljnog interesovanja investitora nakon gašenja računa funkcionerima Srpske kao i izloženost banaka odnosno ispitivanje tržišta nakon posljednjih sankcija.

Na taj način stvorena je nesigurnost koja nije dobra ni za građane ni za privredu, smatraju ekonomisti.

„Ili Vlada ne komunicira sa poslovnim bankama i nema povratnu o tome kakva je situacija a s druge strane možda su i banke dostigle maksimum mogućeg kreditiranja Vlade jer je Agencija za bankarstvo propisala da preko 10 posto plasamana ne može ići nijednom klijentu bez obzira da li je to Vlada ili neka firma“,smatra Zoran Pavlović, ekonomista za BN.

Ministarstvo finansija vrlo rijetko je išlo sa ovako malim iznosima obveznica i nije najavljivalo emisije bez prethodno obezbijeđenih kupaca. To znači da u ovom trenutku nisu sigurni koliko investitora imaju pa su se odlučili na sigurnih 10 miliona obveznica, smatra Siniša Vukelić urednik portala Capital.

„Još kada je počela crna lista i ukidanje računa znam da je nekim bankama savjetovano da ne ulažu u hartije od vrijednosti Srpske to je bio prijateljski savjet jer nema zakonske mogućnosti za to ali banke su razumjele poruku – ukoliko nastavite da kupujete bićete pod još većim povećalom“, ističe Siniša Vukelić, urednik portala Capital.ba.

Vlada Srpske ima plan da se u ovoj godini zaduži 1,28 milijrardi KM, i to dugoročno na domaćem tržištu 141,7 miliona KM, na međunarodnom tržištu 810 miliona KM dok maksimalan iznos kratkoročnog zaduženja iznosiće oko 337,85 miliona KM.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79