Vlasti još ne znaju kako će izgledati nova školska godina, ministar Krivić priprema se za “novo doba”

Vlasti još ne znaju kako će izgledati nova školska godina, ministar Krivić priprema se za “novo doba”


Kako će početi nova školska godina u mnogim dijelovima Bosne i Hercegovine je nepoznato pa tako i u Kantonu Sarajevo. Ministar nauke i obrazovanja Anis Krivić kazao je da se uveliko priprema za iznalaženje najboljeg rješenja, dok su neki drugi ministri rješenje pronašli bez puno dileme.

UNICEF smatra da škole treba da budu ponovo otvorene: Djeca nisu glavni pokretači epidemije

Dok ministar Krivić, kako je kazao, već neko vrijeme iščitava međunarodne članke i njihove metode postupnog otvaranja škola, što je svakako dobro, resorni ministri u Hercegovačko-neretvanskom kantonu i u Brčko distriktu su već donijeli svoje odluke.

Od 7. septembra u Brčkom te u HNK školska nastava bi trebalo da se odvija na tradicionalan način, u školskim klupama, ali uz poštivanje svih epidemioloških i zdravstvenih mjera. Iz HNK kažu kako ih u tome mogu omesti samo mjere Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, ukoliko se ipak odluče za online nastavu.

Pomoćnik ministra zdravstva Federacije BiH Goran Čerkez je nakon današnjeg sastanka u Vladi kazao da bi u narednih 10 dana trebalo da bude riješeno pitanje početka nove školske godine u ovom entitetu.

Prema njegovim riječima, postoji nekoliko mogućnosti, a to je da u školske klupe odlaze djeca iz nižih razreda osnovne škole, da svi učenici kombinovano pohađaju nastavu ili da se odluka na neki način ostavi roditeljima.

UNICEF je objavio detaljnu analizu i izvještaj o načinu pokretanja nove školske godine, a prema riječima ministra Krivića, odnosno preporukama UNICEFA, nadležni treba da osmisle plan na osnovu: politika djelovanja, finansijskih sredstava i na osnovu sigurnosti rada, učenja, mogućnosti uključivanja najugroženijih kategorija.

https://www.facebook.com/krivicanis/photos/a.131331338644725/132495328528326/?type=3

U svojoj Facebook objavi kantonalni ministar je napisao:

“Vođenje računa o kontekstualnim faktorima i stalno prilagođavanje istima će biti od presudnog značaja da bi se odgovorilo na lokalne okolnosti i potrebe date zajednice, naročito tamo gdje postoje više osnova za ugroženost (kao što su gusto naseljena područja, sredine s lošim vodosnabdijevanjem, područja pogođena sukobima, i sl.)”.

Krivić kaže da UNICEF poseban fokus stavlja na tzv. siguran budžet u institucijama fokusiranim na obrazovanje.

“S obzirom na to da je ‘novo doba’ već uveliko ušlo na naša vrata moramo se pripremiti na svaki korak, a ja ću se sigurno boriti i da obrazovanju ne manjka sredstava kad je u pitanje unaprjeđenje nastavnog procesa i opreme”, poručio je Krivić.

Do početka nove školske godine je ostalo nešto manje od mjesec dana stoga još uvijek ima vremena za razmišljanje o novoj školskoj godini. Međutim, postoji jedan potencijalni problem, a to je da li će biti dovoljno vremena za organizovanje rada tako da ne pate ponovo prosvjetni radnici zbog odluka na prečac – prenosi Klix.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija