Vodi li misteriozni poziv iz Loznice do nestalih blizanaca?

Post [M,D] First paragraph - 300x250

Tuzlanska i loznička bolnica veoma dobro su sarađivale u trgovini bebama tokom cijelog rata. Ovo je šokantna informacija koju je Dragici Plauc, Tuzlanki s njemačkom adresom, u telefonskom pozivu saopćila osoba koja se predstavila kao medicinska sestra s porođajnog odjela u bolnici u Loznici, u Srbiji.

Kako je za „Avaz“ kazala Dragica Plauc, koja sa suprugom Goranom već 26 godina traga za svojim sinovima blizancima, šokantan poziv još je jedan u nizu tragova koji upućuju na to da su njena djeca ukradena.

Jedan i jedan

Post [M,D] Text - ADX / Video

– Već godinama bezuspješno tragamo za našim blizancima, a ovaj poziv sada nas upućuje na bolnicu u Loznici. Ta žena rekla mi je da saberem jedan i jedan ako mi kaže da su tuzlanska i bolnica u Loznici sarađivale cijelog rata u trgovini bebama, pa, evo, ja sabirem i razmišljam šta da uradim – kaže Dragica Plauc.

Dragica i Goran Plauc iz Tuzle ne gube nadu da će nekad zagrliti svoje sinove, blizance koje je Dragica rodila 5. avgusta 1993. godine u tuzlanskoj bolnici. Samo jednom ih je uspjela podojiti. Prvobitno joj je rečeno da su bebe zdrave, a onda odjednom da su umrle. Kako je „Avaz“ već pisao, Dragici i njenom suprugu Goranu nikad nije dozvoljeno da vide tijela i nikad nisu dobili dokaze o smrti.

Majka je čak dobila otpusnu listu i za sebe i za djecu. Prije desetak godina do Plaucovih su počele stizati priče o tome da su njihovi blizanci moguće žrtve trgovine ljudima. Krenuli su u intenzivniju potragu i saznali su da u Matičnom uredu u Tuzli postoje rodni listovi njihovih blizanaca i da ih je neko bez njihovog znanja upisao pod imenima Zoran i Dragan.

Post [M,D] Text - ADX / Video

Gdje su grobovi

Pogrešno je upisano prezime Planc, a tako su zaveli i Dragicino prezime pri porođaju. Plaucovi nisu uspjeli saznati ko je upisao djecu i ko im je nadjenuo imena.

U međuvremenu su otkrili da njihova djeca nisu sahranjena na tuzlanskom groblju Borić, kako je to navedeno u dokumentaciji. Slučaj su prijavili i Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), ali povratne informacije o eventualnoj istrazi i njenom toku nikad nisu dobili. Uputili smo pisani upit bolnicama u Tuzli i Loznici o tome jesu li sarađivale u periodu tokom agresije na BiH te ih upoznali s navodima iz poziva koji je dobila Plauc, ali odgovore iz ovih ustanova još čekamo.

Post [M,D] Text - Linker

 Nećemo odustati  

Posljednji anonimni poziv u kojem je nepoznata žena Dragici Plauc sugerirala da svoje traganje usmjeri prema Loznici, jedna je u nizu informacija koje ovaj par dobiva o mogućem tragu koji bi ih odveo do njihove djece.

– Mi svaku informaciju provjeravamo i ne gubimo nadu da ćemo jednom naći naše sinove. Nećemo nikad odustati. Ako ih suprug i ja ne nađemo dok smo živi, potragu će nastaviti naše tri kćerke – kaže Dragica Plauc.

Post [M,D] Text - Linker
Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments