Vojna industrija BiH: Najtraženiji su granate, bombe, mine i rakete

Vojna industrija BiH: Najtraženiji su granate, bombe, mine i rakete


Prema podacima UIO BiH, najtraženiji su granate, bombe, mine, rakete, te vojna municija i njeni dijelovi, pa je ukupna vrijednost izvoza ovih proizvoda iznosila približno 142,5 miliona KM. BiH je izvezla i oko 2,7 miliona KM vrijedne dijelove i pribor za vojno oružje, revolvere i pištolje i ostalo vatreno oružje. U vrhu liste zemalja u koje izvozimo su SAD, Slovačka, Bugarska, Irak, Srbija, Saudijska Arabija…

Unis Ginex, jedna od vodećih domaćih kompanija vojne industrije, donijela je odluku o isplati dividende iz neto dobiti za 2023. godinu u iznosu od 7.498.662 KM, što odgovara 47 KM po dionici.

Isplata će se vršiti proporcionalno prema broju dionica.

Federacija BiH, koja je većinski vlasnik s 51 posto dionica, primit će oko polovinu iznosa u budžet FBiH.

Prema podacima BiznisInfo.ba, neto dobit kompanije za prošlu godinu iznosila je 19 miliona KM, što znači da će manje od polovine dobiti biti isplaćeno dioničarima.

Podsjetimo, Vojna industrija BiH nastavlja obarati rekorde nakon što je u prvih šest mjeseci 2024. godine izvezla oružja i municije ukupne vrijednosti 146,9 miliona KM.

To je za blizu 48 posto više nego u istom periodu prošle godine, kada je vrijednost izvoza iznosila 99,8 miliona maraka.

 


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija