Vojni analitičar upozorava: Rusija u svakom trenutku preko Srbije i Republike Srpske može izazvati haos!

Vojni analitičar upozorava: Rusija u svakom trenutku preko Srbije i Republike Srpske može izazvati haos!


Helikopteri iznad Sarajeva nakon ponoći, sirene, pojačane vojne aktivnosti dio su EUFOR-ove vježbe ‘Brzi odgovor’ koja je u toku i u kojoj učestvuju vojnici iz 20 država.

O vježbi, sigurnosti u BiH, regionu ali i puno šire večeras je u emisiji 7 Plus Hayat TV-a govorio Nedžad Ahatović, vojni analitičar.

Kada je u pitanju vojna vježba pod nazivom ‘Brzi odgovor’, Ahatović tvrdi kako je cilj ove vježbe da se jedinice koje EUFOR ima, upoznaju sa terenom, lokalnim partnerima u slučaju djelovanja, te da se napravi spona između sigurnosnih faktora koje će u narednom periodu činiti okosnicu mira i stabilnosti u BiH i regionu.

“Takve aktivnosti su za pozdraviti i to pokazuje se da međunarodna zajednica ima refleks kada je u pitanju pojačavanje sigurnosti ovog prostora. U narednom periode te aktivnosti će biti i veće. Vjerovatno će doći do jačeg vojnog prisutva NATO-a i EUFORA – dodaje Ahatović.

Kada je u pitanju produženje mandata misije Althea u BiH, Ahatović navodi da treba sačekati glasanje, ali da produživanje mandata pokuazuje da Kremlju trenutno stanje na terenu odgovara.

“Nemaju namjeru da izazivaju nestabilnost, nego će naći drugačiji način i mislim da su na dobrom putu, obzirom da je politička kriza u BiH generisana od strane međunarodne zajednice odlukama visokog predstavnika. Jedini koji imaju korist od svega ovoga je Ruska Federacija koja udaljava BiH od NATO-a. NATO trupe kad bi bile pristune u BiH, to bi značilo veća vojna prisutnost, proširenje vojnih i civilnih kapaciteta, te ubrzavanje BiH na putu ka NATO-u. Rusija je očigledno procijenila da im ovo odgovara. Oni ovdje uvijek mogu preko Srbije i RS-a izazvati političku i sigurnosnu kad im to bude trebalo, što nije isključeno, obzirom da stanje u Ukrajini nije onako kako to Putin zamišlja – pojasnio je.

Kaže kako je Washington zauzet političkom situacijom u Ukrajini, te da će prihvatiti u ovom trenutku bilo kakvu opciju koju Brisel bude odabrao za BiH, bilo da se radi o daljoj podjeli ili njeon integraciji.

“Konfuzne su poruke EU, govore da žele bih vidjeti BiH kao dio EU, a sa druge strane cementiraju etničke podjele. To zajedno sa projektom sukobljavanja Bošnjaka sa Zapadom ide na ruku Ruskoj Federaciji koja želi da većinsko stanovništvo odmakne od EU i NATO-a. To je vješta obavještajna operacija koja se svakondevno može vidjeti preko društvenih mreža i povećava se taj jaz. Umjesto da se ide daljoj integraciji BiH, mi idemo ka daljim podjelama. Zapad mora redefinisati svoju strategiju kada je u pitanju BiH i cijeli region, ne smiju prepuštati inicijativu Briselu – poručio je Ahatović.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija