Vojska izlazi na ulice u Beču, Austrija hitno digla nivo upozorenja

Mediji javljaju da Austrija zbog nedavne eskalacije sukoba na Bliskom istoku i terorističkog napada u Briselu podiže nivo upozorenja na opasnost od terorizma s 3. na 4. stepen.

Ističu da to konkretno znači da austrijske sigurnosne vlasti vide u Austriji “konkretnu prijetnju i povećan rizik od napada”.

Kako je danas na konferenciji za medije u Beču najavio ministar unutrašnjih poslova iz Narodne stranke (OVP) Gerhard Karner, upozorenje na opasnost od terorizma biće podignuto na drugi najviši nivo, ili “narandžasti kod”.

Posljednji put takvo povećanje upozorenja od opasnosti od terora bilo je nakon terorističkog napada u centru Beča 2. novembra 2020. godine, u kojem su četiri osobe smrtno stradale, a preko 20 ih je ranjeno.

Novonastalu situaciju i podizanje stepena upozorenja za opasnosti od terorističkih napada u Austriji ministar Karner komentarisao je na konferenciji za medije zajedno s ministricom odbrane Klaudijom Taner (OVP), šefom austrijske državne sigurnosti Omarom Haidžavi-Pirhnerom i vojnim komandantom Beča Kurtom Vagnerom.

Najavljeno je da će se policija za svoje zaštitne zadatke ubuduće još više oslanjati na snage austrijske Savezne vojske.

Karnerova prezentacija Vijeću ministara predviđa da bi ubuduće trebalo da bude raspoređeno dodatnih 90, odnosno ukupno 190 vojnika Savezne vojske za mjere zaštite prostora i imovine, posebno u Beču. Dodatne, “posebno obučene snage” Savezne austrijske vojske trebalo bi da se “prvenstveno koriste za zaštitu jevrejskih institucija”, istaknuto je na konferenciji.

“Preteći scenario nije nikada potpuno nestao. Svjestan sam velikih briga i strahova jevrejske zajednice u cijeloj Austriji. Mi uopšte moramo da budemo budniji. Dramatičan događaj u Belgiji je pokazao, da moramo biti izuzetno oprezni”, rekao je ministar Karner za austrijski dnevni list Kronen Cajtung.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79