Vojska Srbije će održati vježbe sa NATO trupama: Rusi saopćili da ovaj događaj neće proći neopaženo

Ministarstvo odbrane Republike Srbije saopćilo je da će se u Srbiji održati vojna vježba “Platinasti vuk 23” NATO-a i saveznika od 16. do 30. juna 2023. godine. Ovime se prekida moratorij srbijanskih vlasti na učešče u vojnim vježbama sa stranim partnerima.

Sjedinjene Američke Države pozdravile su odluku Srbije da bude domaćin vojne vježbe.

“Sretni smo što smo dio Platinastog vuka 23”, poručili su iz američke ambasade.

Vlasti u Srbiji napravile su izuzetak od moratorija na održavanje vojnih vježbi sa stranim partnerima, kako bi se izvela vježba “Platinasti vuk 23”. Riječ je o međunarodnoj taktičkoj obuci u kojoj učestvuju i članice NATO saveza, uključujući i SAD.

Iz Ambasade SAD-a u Srbiji su poručili da izuzetno cijene vojno partnerstvo sa Srbijom te da izuzetno poštuju srpsku vojsku i njeno vodstvo.

“Posvećeni smo snažnom bilateralnom vojnom i odbrambenom partnerstvu sa Srbijom, usmjerenom na naše zajedničke ciljeve za mir i stabilnost u regiji i u cijelom svijetu”, navodi se u saopćenju američke ambasade u Srbiji.

Također, dodaje se kako se zajedničkim radom grade veze prijateljstva i povjerenja koje omogućuju da obje strane zajedno doprinose miru.

U međuvremenu je Kremlj saopćio da vojne vježbe koje će Srbija izvesti s NATO trupama “neće proći nezapaženo” u Rusiji.

“Što se tiče vježbi, naravno da ćemo ih vrlo pažljivo pratiti”, rekao je glasnogovornik Kremlja Dimitrij Peskov i dodao da je Beograd pod neviđenim pritiskom da Srbiju privuče na stranu onih koji se drže antiruskog stava.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79