Vojska Srbije pozvala mlade na dobrovoljno služenje vojnog roka

Vojska Srbije pozvala mlade na dobrovoljno služenje vojnog roka


Ministarstvo odbrane Srbije saopštilo je da svi zainteresovani mladići i djevojke koji žele da se prijave za dobrovoljno služenje vojnog roka pod oružjem mogu da podnesu svoje prijave u centrima Ministarstva odbrane i već u septembru ove godine dobiju priliku da stanu u stroj Vojske Srbije.

“Svi prijavljeni kandidati imaće priliku da provjere svoje sposobnosti, prođu dinamičnu vojnu obuku i ujedno pokažu patriotizam i građansku odgovornost prema svojoj zemlji”, ističe Ministartsvo odbrane i dodaje da je dobrovoljno služenje vojnog roka ujedno i najkraći put ka sticanju zvanja profesionalnog pripadnika Vojske Srbije.

Pravo da konkurišu imaju svi zdravstveno sposobni državljani Srbije koji u 2023. godini navršavaju od 19 do 30 godina, a koji prethodno nisu odslužili vojni rok sa oružjem.

Buduće vojnike očekuje i mjesečna plata koja iznosi oko 46.000 dinara (750 KM). Sve one koji tokom dobrovoljnog služenja odluče da konkurišu za status profesionalnog vojnika očekuju skraćene i pojednostavljene procedure selekcije i prijema.

Podsjetimo, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić donio je jučer odluku kojom se zabranjuje izvoz vojne opreme na 30 dana.

Srbija zabranila izvoz vojne opreme na 30 dana



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija