Vozačica Golf-a Almina Drinić vozilom udarila pješaka te ga povrijeđenog ostavila na cesti

U Bosni i Hercegovini dogodila se još jedna teška saobraćajna nesreća u kojoj je vozačica putničkog motornog vozila marke Golf IV nakon nesreće pobjegla sa lica mjesta.

Kantonalno tužilaštvo Srednjobosanskog kantona podiglo je optužnicu protiv Almine Drinić zbog osnovane sumnje da je počinila krivično djelo Teška krivična djela protiv sigurnosti javnog prometa“ iz člana 336. stav 3. u vezi sa članom 332. stav 3. u sticaju sa krivičnim djelom Neukazivanje pomoći osobi ozljeđenoj u prometnoj nezgodi iz člana 337. stav 2. u vezi sa stavom 1. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine. Predmetna optužnica potvrđena je u cijelosti od strane Općinskog suda u Travniku piše Crna-Hronika.

Optuženoj se stavlja na teret da je dana 18.10.2023. godine oko 06,15 sati na magistralnom putu M-5 Busovača Kiseljak, upravljajući pmv marke WV Golf IV iz pravca Busovače u pravcu Kiseljaka, ne pridržavajući se prometnih propisa ugrozila javni promet i dovela u opasnost život ljudi.

Na način da je protivno odredbama Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH, u uslovima noćne vožnje, preglednog, suhog i osvjetljenog kolovoza uličnom rasvjetom i postavljenog znaka „dvostruka krivina“, te dolaskom u mjesto Bukovci, općina Busovača, neprilagođenom brzinom uslovima i stanju puta od 60 km/h umjesto prilagođenom od 48 km/h, nije obratila pažnju na pješake uz kolovoz ili koji namjeravaju prijeći preko kolovoza.

izlaskom iz lijeve blage krivine, a zatim desne krivine nije smanjila brzinu kretanja i obratila pažnju na pješake koji se kreću uz kolovoz, pa iako je mogla na udaljenosti od 26m vidjeti pješaka oštećenog M. H. koji se kretao uz desnu ivicu van kolovoza iz pravca Kiseljaka u pravcu Busovače i koji je stao da propusti vozilo.

Pa kada se vozilom približila prednjim desnim dijelom svjetlosne signalizacije vozila ostvarila je kontakt u donje ekstremitete oštećenog na kolovoznoj traci na udaljenosti od 30cm od desne ivice kolovoza, kada dolazi do djelomičnog nabacivanja tijela oštećenog na vozilo i prebacivanja preko desnog ugla vozila kada oštećeni gornjim dijelom tijela udara u vjetrobransko staklo.

Nastavila kretanje bez smanjenja brzine transportujući oštećenog na vozilu tijelo oštećenog se zarotiralo oko njegove uzdužne ose uz bok vozila i odbacuje preko prednjeg desnog blatobrana i prednjih desnih vrata, pa kada je zakočila tijelo oštećenog se odvojilo od vozila i letom kroz zrak se odbacuje desno od vozila na udaljenosti od 2.3m van kolovozne trake na pješčanu bankinu.

Pješao je pao na tlo gdje klizi i zaustavlja se u kanalu, gdje je ostao ležati zbog zadobijenih teških tjelesnih povreda.

Almina Drinić je nastavila kretanje u pravcu Kiseljaka, a zatim se vozilom okrenula i bez zaustavljanja nastavila kretanje do svoje porodične kuće gdje je vozilo parkirala, iako svjesna da će vozilom proći pored mjesta kontakta sa oštećenim koga je ostavila bez pomoći, što je i htjela, na koji način je ostavila bez pomoći oštećenog M. H. koji je ozlijeđen tim prijevoznim sredstvom i čiju je ozljedu prouzrokovala.

Podsjećamo Almina Drinić je nevina dok joj se krivica ne dokaže pravosnažnom presudom.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79