Vraćaju se bazeni na Bentbaši?

Načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić održao je danas sastanak u općini s ciljem rješavanja statusa Bazena Bentbaša. Time je započet proces iznalaženja trajnog rješenja za ovo izuzetno značajno pitanje za sve građane Sarajeva. Cilj je vratiti im Bazene Bentbaša.

Pored Hadžibajrića, općinskog pravobranioca Enesa Smajlovića i saradnika općinskog načelnika, sastanku je prisustvovao i kantonalni ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Enver Hadžiahmetović, direktor Zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa KS Boris Trapara i direktor KJU Zaštićena prirodna područja Asad Jelešković, te predstavnici Zavoda za planiranje razvoja KS.

Idejna rješenja

Hadžibajrić je izrazio zahvalnost svim učesnicima današnjeg sastanka zbog njihove spremnosti da se uključe u ovo pitanje. Ono je značajno za građane ne samo sa aspekta infrastrukture i obnove. Bazeni Bentbaša za Sarajlije imaju i drugu, sentimentalnu vrijednost kao mjesto k Tu gdje su odrasle mnoge generacije i postoji već stotinu godina.

“Veoma brzo imat ćemo još jedan radni sastanak na kojem ćemo razmatrati najbolje idejno rješenje. Ovo je važan projekat i interesi građana nam moraju biti ispred svih ostalih. Ukoliko neko ima političke ili bilo kakve druge interese i nedoumice, trebao bi ih ostaviti po strani. Vrijeme je da priča o Bazenima Bentbaša dobije sretan kraj i da građani ponovo uživaju u njima. Želim poručiti građanima da smo svjesni koliko im znače Bazeni Bentbaša i da ćemo ispuniti njihovu želju i vratiti ih u funkciju,” poručio je načelnik Hadžibajrić.

Apsolutna podrška

Ministar Hadžiahmetović je istakao da daje apsolutnu podršku rješavanju ovog pitanja i da će se Ministarstvo maksimalno uključiti u projekat. Istog stava je bio i direktor KJU Zaštićena prirodna područja Asad Jelešković kao i direktor Zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa KS Boris Trapara. On se zahvalio općinskom načelniku mr.Ibrahimu Hadžibajriću što je pokrenuo ovo značajno pitanje. Direktor Zavoda za planiranje razvoja KS Faruk Muharemović nije se pojavio na sastanku.

Prisustvo ministra Hadžiahmetovića današnjem sastanku u Općini Stari Grad iskorišteno je i za razgovor o drugoj značajnoj temi za stanovnike ove općine. Riječ je o izmjeni odluke o vodozaštitnoj zoni na Mošćanici. Hadžibajrić još jednom je zatražio hitno rješavanje ovog pitanja koje će omogućiti legalizaciju velikog broja objekata. Napomenuo je da treba imati u vidu da je Općina Stari Grad osigurala sve uslove za izmjenu sporne odluke za koju se očekuje da se nađe pred zastupnicima Skuštine KS već na narednoj sjednici.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79