Koliko povećanje plaća očekuje nove ministre i zastupnike BPK, koliko namještenike

Državni službenici, namještenici, ali i ministri i zastupnici u Bosansko-podrinjskom kantonu od 1. januara će imati veća primanja nakon što je potpisan sporazum po kojem se osnovica za plaće budžetskim korisnicima povećava za 30 KM.

Imajući u vidu da su održani izbori 2. oktobra, te da je vrlo moguće da će vlast u ovom kantonu biti formirana najkasnije do kraja godine, veće plaće od trenutnih dočekat će nove ministre i skupštinske zastupnike.

Osnovica za obračun plaća korisnicima budžeta trenutno iznosi 290 KM, a od 1. januara 2023. godine, prema sporazumu, iznosit će 320 KM.

Zakonom o plaćama i naknadama u organima vlasti BPK Goražde definirani su koeficijenti za obračun plaća.

Kada se uzmu u obzir ovi propisani koeficijenti i osnovica, osnovna plaća namještenika, u zavisnosti od koeficijenta, bit će veća za 60 KM do 100 KM. Oni sada imaju plaću od oko 540 KM do oko 930 KM, ne računajući minuli rad.

Osnovna plaća državnih službenika bit će veća za između 110 KM i 190 KM, u zavisnosti od koeficijenta. Ona sada iznosi od oko 1.100 KM do oko 1.800 KM bez minulog rada.

Istovremeno, osnovna plaća predsjedavajućeg Skupštine BPK bit će veća za oko 225 KM i iznosila bi, bez minulog rada, oko 2.400 KM, a plaća premijera bit će veća za oko 250 KM i iznosila bi oko 2.700 KM.

Ministri bi trebali dobiti najmanje 215 KM više nego što sada imaju pa bi trebali “izaći” na oko 2.300 KM osnovne plaće, a profesionalni zastupnici bi dobili oko 140 KM više nego sada. Savjetnicima slijedi oko 150 KM veća plaća i ona bi od početka iduće godine iznosila oko 1.600 KM.

Aida Obuća, premijerka Bosansko-podrinjskog kantona, istakla je da je zakonska obaveza da se prilikom kreiranja budžeta za narednu godinu pregovara sa sindikatima o osnovici i na osnovu tog sporazuma se planiraju sredstva u budžetu.

– Osnovica je bila 290 KM. S obzirom na to da smo sredinom godine imali zahtjeve svih sindikata, pratili smo finasnijsku stabilnost i procijenili prihode, te smo ponudili osnovicu od 320 KM. Nismo išli na onu naksimalnu od 330 KM kako je na nivou FBiH i u drugim kantonima – rekla je Obuća.

Na pitanje da li se razgovaralo o povećanju koeficijenata državnim službenicima i namještenicima kako bi bilo izbjegnuto da zvaničnici dobiju povećanje plaća, Obuća je naglasila da su već u ovoj godini, kada je i usvojen Zakon o plaćama i naknadama u organima vlasti BPK, smanjili koeficijente zvaničnicima u odnosu na koeficijente kakvi su na nivou FBiH.

– Mislim da smo jedini kanton koji je to smanjio – dodala je Obuća.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79