Vranić o listama čekanja na preglede: “Činimo sve što je u našoj nadležnosti”

Vranić o listama čekanja na preglede: “Činimo sve što je u našoj nadležnosti”


Lijekovi koji se plaćaju, kilometarske liste čekanja na preglede, gužve u čekaonicama, nedostatak ljekara samo su neki od problema zdravstva u KS-u. Čini se da se problemi samo gomilaju, a oni koji bi ih trebali rješavati u javnosti predstavljaju potpuno drugačiju sliku.

Haris Vranić ministar zdravstva KS-a, poslije iznenadnog smrtnog slučaja sarajevske novinarke, koja je trebala na pregled čekati tri mjeseca, objasnio je da je tačno da postoje liste čekanja, ali ne samo kod nas piše Crna-Hronika.

– Tačno je da postoje liste čekanja u Kantonu Sarajevo i da je ovo normalna pojava i u daleko razvijenijim zdravstvenim sistemima u svijetu.

Razumijem frustraciju naših građana, osiguranika koji svakodnevno svjedoče zdravstvenom sistemu koji je godinama bio zapušten. Svaki njihov e-mail, žalbu i primjedbu pažljivo pročitam i saslušam i na većinu svakodnevno uputim i odgovor. Hvala im što nam na ovaj način daju svoj doprinos i ukazuju na svaki nedostatak sa kojim se susreću kao osiguranici Kantona Sarajevo. Budite sigurni da će Ministarstvo zdravstva učiniti sve što je u našoj nadležnosti kako bismo otklonili te nedostatke, rekao je Vranić i dodao da smatra da novac mora pratiti pacijenta. Osiguranici Kantona Sarajevo moraju dobiti uslugu za koju odvajaju novac u sklopu zdravstvenog osiguranja.

– U zadnjih godinu dana pokrenuli smo brojne aktivnosti u tom smjeru. Donijeli smo Pravilnik o uslugama za koje se ne može formirati lista čekanje kojim smo omogućili da građani određene usluge koje čekaju preko 30 dana u javnim zdravstvenim ustanovama mogu obaviti u zdravstvenoj ustanovi po svom izboru besplatno, a Zavod zdravstvenog osiguranja KS će im refundirati novac. Dok sam na čelu ovog Ministarstva nastavit ću sa poduzimanjem ovakvih koraka koji će omogućiti da se ovaj segment zdravstva uredi. Borit ću se sa svim opstrukcijama sa kojima se suočavamo u tom procesu, a sa građanima ćemo gradati uzajamno razumijevanje i povjerenje. Osluškujemo njihove potrebe i u ovom procesu smo na njihovoj strani, naglasio je Vranić.
Međutim, građani svjedoče sasvim drugačijoj slici sarajevskog zdravstva.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija