Vranješ Dodikov savjetnik izjavio skandalozne izjave u Hrvatskoj

Nakon što je predsjednik CIK-a Suad Arnautović rekao da je ambasada BiH u Hrvatskoj odbila pozvati udruženja bh. građana na sastanak s njim kako bi ih informisao o načinu glasanja na Općim izborima, o svemu se oglasio i bh. ambasador iz Zagreba Aleksandar Vranješ.

Kada je riječ o organizovanju sastanka sa Udruženjem građana BiH, Vranješ tvrdi da je odgovorio da sastanak neće biti organizovan jer Ambasada “ne može da obezbijedi paritet da na sastanku prisustvuju udruženja građana sve tri konstitutivna naroda”.

Vranješ je naveo da u Hrvatskoj funkcioniše oko 15 udruženja bošnjačke nacionalne manjine, mahom povezanih sa SDA i Bošnjačkom demokratskom strankom, te da nijedno nema status krovnog udruženja državljana BiH iz reda bošnjačkog naroda.

“Kao ambasador nemam zakonski propisanu obavezu da budem u kontaktu ni sa jednim udruženjem građana, posebno ne sa udruženjima koja okupljaju nacionalnu manjinu naroda kojem sam ne pripadam i koja su povezana za određenim političkim partijama”, naveo je Vranješ za Glas Srpske.

Da bi se ovoj izjavi dao kontekst važno je napomenuti da je Vranješ bio Dodikov savjetnik za politička pitanja prije nego što je imenovan za ambasadora.

On je zaključio da u Hrvatskoj nema nijedno udruženje građana koji predstavljaju državljane BiH iz reda srpskog ili hrvatskog naroda.

Podsjećamo, U sklopu aktivnosti priprema za glasanje bh. dijaspore na Općim izborima u BiH, članovi CIK-a obilaze ambasade i diplomatsko-konzularna predstavništva (DKP) kako bi bh. građane u inostranstvu informisali na koji način mogu glasati van BiH.

No, neugodno iznenađenje dočekalo ih je kada su zatražili sastanak u Ambasadi BiH u Zagrebu. Tamo je, naime, sljedeće sedmice trebao otputovati predsjednik CIK-a Suad Arnautović kako bi se sastao sa dužnosnicima naše ambasade, ali i građanima BiH koji namjeravaju glasati na izborima u oktobru.

No, kako saznajemo, odgovor je glasio da će savjetnik Božo Dragičević, šef Odsjeka za konzularne poslove, primiti na sastanak predsjednika CIK-a u prostorijama Ambasade, no Ambasada na navedeni sastanak neće pozivati udruženja građana BiH u Hrvatskoj piše Klix

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79