Vremenske nepogode urod malina umanjile za više od 30%

Vremenske nepogode urod malina umanjile za više od 30%


Proizvođači malina suočavaju se s velikim financijskim problemima jer vlasnici hladnjača još uvijek nisu isplatili oko 50% preuzetih količina malina, iako je berba završena prije mjesec dana. Ova situacija dodatno pogoršava problem koji su izazvali niska otkupna cijena i vremenske nepogode koje su smanjile ovogodišnji urod malina za više od 30%.

Vlasnici hladnjača, suočeni s niskom cijenom prodaje malina koja iznosi samo 2,10 eura po kilogramu, poručuju proizvođačima da ne očekuju dodatne uplate. Proizvođači su za ovogodišnji urod primili akontaciju od 3,50 do 4 KM po kilogramu, dok stvarni troškovi proizvodnje iznose najmanje 3,80 KM po kilogramu, prema izračunima iz prije dvije godine. S obzirom na povećane troškove, situacija za malinare je još teža.

Ivan Stojanović, predsjednik Upravnog odbora Udruge “Vilamet” koja zastupa malinare s područja Bratunac, Milići i Srebrenica, ističe da je vlasnik hladnjače koji otkupljuje maline od njega prodao više od 80% ljetnog uroda i isplatio samo 3,50 KM po kilogramu prije mjesec i po dana. Tada je obećano da će, ukoliko se maline prodaju po višoj cijeni, razlika biti nadoknađena.

Stojanović također upozorava da neki vlasnici hladnjača traže dodatne količine malina od drugih proizvođača kako bi ispoštovali ugovore. Međutim, ističe da su mogli predvidjeti smanjenje uroda zbog niske otkupne cijene, nepogoda i problema s plaćanjem, te dodaje da neki proizvođači još uvijek nisu dobili novac ni za prošlogodišnji urod.

 


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija