Vrtići u Sarajevu ostaju bez odgajatelja: Upućena uregencija Ministarstvu za odgoj i obrazovanje KS-a

Vrtići u Sarajevu ostaju bez odgajatelja: Upućena uregencija Ministarstvu za odgoj i obrazovanje KS-a


Iz Sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja KS-a uputili su ministrici za odgoj i obrazovanje KS-a Naidi Hota Muminović Urgenciju za davanje saglasnosti radnicima u JU „Djeca Sarajeva“ Sarajevo.

Naime, kako se, između ostaloga, navodi u urgenciji, Samostalni sindikat osnovnog odgoja i obrazovanja zaprimio je dopis JU “Djeca Sarajeva” kojim su obaviješteni da je šest radnika prestalo sa radom u JU “Djeca Sarajeva” sve iz razloga jer im Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS-a nije dalo suglasnost za produženje ugovora o radu na period do 120 dana.

Također, u obraćanju navode da su zahtjev za saglasnost dostavili 6. februara u prilogu kojeg je dostavljen i spisak radnika kojima u skorije vrijeme ističe ugovor na određeno vrijeme, ali do danas nisu dobili nikakav odgovor od Ministarstva.

Pored pisanog zahtjeva vd direktorica JU “Djeca Sarajeva” je i usmeno obavila razgovor sa ministricom Hota Muminović i ukazala na problem koji će se desiti ukoliko Ministarstvo za odgoj i obrazovanje ne da saglasnost na produženje ugovora.

– Podsjećamo vas da smo se u prethodnom periodu više puta obraćali po pitanju rješavanja problema u JU “Djeca Sarajeva” i svaki put smo dobili odgovor da nije do resornog ministarstva, da Ministarstvo uvijek pozitivno odgovori kada je u pitanju davanje saglasnosti za bilo koje radno mjesto u ovoj ustanovi ukoliko je neophodna, a stvarnost je nešto drugo.

Poznato vam je da, ukoliko se radnicima ne produže ugovori, pojedine odgojne grupe ostaju bez odgajatelja, gdje se djeca miješaju sa drugom odgojnom grupom. Odgajatelj, koliko god bio sposoban, nije u mogućnosti istovremeno brinuti o dvije odgojne grupe i na ovaj način se gubi smisao vrtića, jer vrtić nije čuvanje, nego odgajanje djece. Vjerovali smo vam da želite dobro djeci koja svakodnevno borave u vrtićima i da želite da rasteretite radnike ove ustanove, ali smo se po ko zna koji put ponovo razočarali.

Moramo priznati da se maćehinski odnosite prema djeci vrtića, a i prema radnicima. Imajući u vidu sve navedeno od vas tražimo da hitno i bez odlaganja date saglasnost za produženje ugovora i na ovaj način bar približno riješite problem s kojim se već nekoliko godina susreću radnici u JU “Djeca Sarajeva”.

Ukoliko ne postupite kako smo tražili Sindikalna podružnica JU “Djeca Sarajeva” će pokrenuti proceduru oko organizacije štrajka, a Ministarstvo za odgoj i obrazovanje će snositi posljedice, navedeno je u urgenciji koju potpisuje Saudin Sivro, predsjednik Sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja KS.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija