Vučić: Izetbegovićeve izjave pokazuju nedostatak ideje za budućnost

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da izjave lidera SDA Bakira Izetbegovića o tome da Srbija nema pravo na Kosovo “pokazuju ne samo nepragmatičan i nerealističan pristup, već i nedostatak ideje za budućnost”.

Vučić je rekao da ga je zabrinula ta izjava, “koja govori o nepostojanju svijesti o realnosti”.

“Zamislite sad, ne želim da budem zlonamjeran da mu odgovorim onako kako bih mogao da mu odgovorim, a pretpostavljate šta bi moj odgovor mogao da bude i kakva bi se kuka i motika digle i šta bi svijet mogao da kaže”, rekao je novinarima Vučić u Palati Srbije.

Prema njegovim riječima, ono što govori Izetbegović “kazuje ne samo o nepragmatičnom i nerealističnom pristupu, već i o nedostatku ideje za budućnost i bilo čega što bi značilo odustajanje od svojih maksimalističkih zahtjeva i prihvatanje da postoje neki drugi koji drugačije misle”.

“Zato sa pažnjom i sa poštovanjem uzimam ono što oni govore, gledam da šutim i da pokušam da zajedno sa mojim prijateljima iz Vlade Srbije i Narodne skupštine Srbije taj brod koji se zove Srbija usmjerimo ka mirnoj luci, bez sukoba sa komšijama i bez teških riječi”, rekao je Vučić.

Povodom izjave ministra vanjskih poslova Hrvatske Gordana Grlića Radmana da Srbija, da bi postala dio EU, mora prihvatiti neke temeljne vrijednosti, te da između ostalog prizna genocid u Srebrenici, Vučić je rekao da su svi uslovi Zagreba do sada bili politički, “a dolaze iz zemlje koja je stvorila Prebilovce, Jadovno i Jasenovac”.

On je rekao da je “broj žrtava u Jasenovcu, čak i prema izvještaju Franje Tuđmana, višestruko veći nego u Srebrenici”, ali da se “Hrvati tim ne bave i to ne dovode u pitanje”.

Vučić je rekao da je hrvatski ministar porijeklom iz mjesta kod Bugojna odakle su i Vučićevi preci i da “zna šta se dešavalo sa njegovim komšijama koji su se prezivali Vučići, Čavići, Stanići…”

U osvrtu na rezoluciju Podgorice o Srebrenici, Vučić je rekao da tamošnje vlasti “neće uspjeti da stave žig sramote na čelo bilo kog Srbina, a pogotovo ne na cijeli narod”. On je poručio da će Srbija nastaviti da pomaže Srbe u Crnoj Gori, te da slijede razgovori sa predstavnicima lokalne samouprave u Nikšiću.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79