Vučić još kalkuliše: Srbijanski državni vrh za sada bez službenog stava o ukrajinskoj krizi

Vučić još kalkuliše: Srbijanski državni vrh za sada bez službenog stava o ukrajinskoj krizi


Nakon što je ranije danas održana sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost vezano za ukrajinsku krizu, u tijeku je sjednica Vlade Republike Srbije kojoj nazoči i predsjednik te države Aleksandar Vućić.

Prema najavama beogradskih medija, srbijanski državni vrh neće danas izlaziti u javnost sa stavovima o napadu Rusije na Ukrajinu. To bi se moglo dogoditi u petak za kada je predsjednik Vučić najavio obraćanje javnosti.

Na sastanku Vijeća za nacionalnu sigurnost razmatrana je, prema priopćenju, “aktualna situacija i moguće sigurnosne i ekonomske refleksije” na Srbiju i regiju poslije odluke ruskog šefa države Vladimira Putina o napadu na Ukrajinu, a novi sastanak zakazan je za petak u 16 sati.

Nakon nove sjednice javnosti bi se trebao obratiti Aleksandar Vučić.

U međuvremenu, vođa Socijalističke partije Srbije (SPS) i predsjednik srbijanskog parlamenta u tehničkom mandatu Ivica Dačić ocijenio je da se Srbija “ne smije pridružiti osudama, sankcijama Rusiji, ili bilo čemu” što bi ugrozilo njezine nacionalne ili državne interese.

Dačić, koji je i nekadašnji šef diplomacije, drži da situaciju treba sagledati i u kontekstu da zemlje koje danas od Srbije traže osudu Rusije “nisu bile korektne 1999. godine kada je izvršena vojna agresija” na tadašnju Saveznu Republiku Jugoslaviju i kada je “vojno zauzeto Kosovo”. On je rekao da Srbija nije energetska sila “pa da sve ovisi” o tome kako će se izjasniti.

“Moramo gledati svoje interese. Dosta smo mi ginuli za druge. Sačuvajmo odnose s EU-om i s Rusijom i Kinom, jer nas nitko neće braniti ako nas oni (Rusija i Kina) prestanu braniti“, rekao je Dačić za RTS.

On je ocijenio da je kriza u Ukrajini posljedica toga što Zapad nije poštivao dogovor da se NATO ne širi na istok.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija