Vučić kritizira Raminu izjavu o odbrani Kosova od strane Albanije

Edi Rama i Aleksandar Vučić (TANJUG/ JADRANKA ILIĆ)

Danas je predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić, reagirao na izjavu albanskog premijera Edija Rame, nazivajući je “jezivom”. Rama je izjavio da je “svaki napad na Kosovo, napad na Albaniju”.

Vučić je naglasio da Srbija ne planira napadati bilo koju zemlju, te je izrazio nezadovoljstvo izostankom odgovora na takvu izjavu.

U izjavi održanoj u Predsjedništvu Srbije, Vučić je komentirao Ramine riječi rekavši: “Danas se iz jedne susjedne zemlje čulo da ukoliko neko napadne Kosovo, mada ne znam ko bi napao, Albanija to neće da dozvoli i bit će na toj strani. Poslije takve jezive izjave mogli ste samo da čujete glasno šutanje, toliko glasno da je neprijatno to šutanje”.

Dodao je da bi, da je neko od njih izrekao sličnu izjavu, očekivali snažne reakcije.

Vučić je naglasio da Srbija želi očuvati odnose s Europom, ali također neće zanemariti svoje veze ni s Rusijom ni s Kinom.

“Što se nas tiče, mi nemamo potrebu da napadamo bilo koga i nećemo. Nama je potrebna Evropa, možda ne i njeno licemjerje, ali ne možemo bez nje”, istaknuo je.

Podsjetimo, premijer Albanije Edi Rama iznio je svoju perspektivu u emisiji Kontekst na ATV-u, ističući da je “svaki napad na Kosovo napad na Albaniju”. Rama je naglasio važnost saveznika, uključujući strateške partnere, koji su doprinijeli stvaranju i opstanku Kosova.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79