Vučić: Poštujem BiH i Republiku Srpsku unutar BiH

Vučić: Poštujem BiH i Republiku Srpsku unutar BiH


U obraćanju novinarima, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je jasnu podršku teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine (BiH) i Republike Srpske (RS) unutar nje, u skladu s Dejtonskim sporazumom.

Ova izjava uslijedila je nakon najave Milorada Dodika, predsjednika RS, da će zatražiti podršku od Vučića za eventualni razlaz RS od BiH.

Vučić je naglasio da Srbija poštuje međunarodnu poziciju BiH te ponovio pitanje američkim partnerima o tome zašto su dopustili grubo kršenje Dejtonskog sporazuma u vezi s Rezolucijom o Srebrenici.

Pored činjenice da nisu prihvaćene ideje srpske strane, dobili smo i nacrt rezolucije O Srebrenici. Pod jedan, tu ne postoji saglasnost u samoj BiH. Pitaću naše američke partnere, ovi u Evropi to ne znaju, a Amerikanci znam da znaju, jer sam razgovarao sa brojnim američkim funkcionerima, jer ovo je brutalno gaženje Dejtonskog mirovnog sporazuma, naglasio je predsednik Vučić.

Vučić je rekao da se Srbija nalazi na Evropskom putu i ne pristupa BRIKS-u.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija