Vučić se izvinio Slovencima: Mislio sam na političare da su “odvratni”, ne na narod

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić reagirao je nakon što su njegove izjave, u kojima je opisao Slovence kao “odvratne”, izazvale mnoštvo kritika u toj zemlji.

“Ako sam bilo koga u Sloveniji povrijedio, izvinjavam se, ali neću da se izvinjavam slovenačkim političarima”, poručio je Vučić iz New Yorka.

Dok je boravio u New Yorku, Vučić je novinarima iznio svoje stajalište, naglašavajući da je izrazio svoje mišljenje o sjednici Vijeća sigurnosti, a ne o slovenskom narodu. Ipak, priznao je da je riječi koje je upotrijebio trebalo izbjeći, no istovremeno je stao iza svojih kritika na račun politike Slovenije.

U obraćanju javnosti, Vučić je izrazio žaljenje ako je bilo koga uvrijedio svojom izjavom, te se izvinio svim građanima Slovenije. Međutim, istaknuo je da se neće izvinjavati slovenskim političarima, tvrdeći da vode politiku koja je, po njegovom mišljenju, neprijateljski nastrojena prema Srbiji i srpskom narodu.

Ovo pojašnjenje dolazi nakon što su Vučićeve izjave izazvale negativne reakcije u Sloveniji, a neki su ih ocijenili kao neprimjerene i uvredljive. Ipak, Vučić je istaknuo da je njegova izjava bila izvučena iz konteksta te da se nisu adekvatno ocijenili drugi, po njemu važniji, događaji poput kršenja teritorijalnog integriteta Srbije.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79