Vučić: Velike snage se okupljaju u regiji, u BiH je 1.500 NATO vojnika

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je u srijedu u Beogradu kako se velike snage okupljaju u regiji ali kako je uvjeren da ni na koji način neće biti iskorištene protiv srpskog naroda.

“U ovom trenutku imate u okviru misije LTA 1.500 NATO vojnika u BiH a NATO snage su pojačane nečim što je novost, to su strateške rezerve koje je postavila Evropska unija i one se ne nalaze na tom teritoriju već na teritoriju susjednih zemalja Rumunjske, Mađarske, Bugarske”, kazao je Vučić nakon sjednice proširenog kolegija načelnika Glavnog štaba Vojske Srbije.

Vučić je rekao kako je taj sastanak održan kako bi se analizirali svi nedostatci i sigurnosne prijetnje i situacija u regiji te dodao kako se Srbija, odnosno oprema i naoružanje Vojske Srbije moderniziraju, uvećavaju i unaprjeđuju.

“Mnogo izazova imamo, velike snage su okupljene u regiji iz različitih razloga, od značajnih snaga susjednih zemalja do ogromnog broja NATO pripadnika na Kosovu. Mi računamo na dobru saradnju s KFOR-om i vjerujemo da će doprinijeti stabilizaciji prilika na Kosovu”, kazao je Vučić.

Srbijanski predsjednik kazao je da je iz svih smjerova pojačana izviđačka aktivnost iz zraka prema Srbiji ali da nije bilo prelazaka granice te dodao kako je nedavno primjećeno “podizanje” albanskih bespilotnih letjelica “Bajraktar” iz Đakovice do visine od 5.800 metara “s namjerom izviđanja pozicija Vojske Srbije”.

Vučić je demantirao navode crnogorske opozicije da je tvorac rezolucije o genocidu u logorima Jasenovac, Dachau i Mauthausen, koju je zastupnici crnogorskog parlamenta usvojili u petak te je pozvao predstavnike vlasti u Crnoj Gori da otvoreno kažu je li on bio tvorac rezolucije i je li on inzistirao na njenom usvajanju.

Zastupnici u crnogorskom parlamentu usvojili su u petak Rezoluciju o genocidu u logorima Jasenovac, Dachau i Mauthausen, glasovima 41 zastupnika vladajuće koalicije što je izazvalo oštre reakcije iz Hrvatske. Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel sastao se s crnogorskim predsjednikom Jakovom Milatovićem u Bruxellesu, umjesto u Crnoj Gori, kao što je bilo ranije predviđeno, jer je Michael odgodio posjet poslije usvajnja rezolucije o Jasenovcu.

“Za Rezoluciju o Srebrenici govore da je to put u budućnost, put ka pomirenju a kada je riječ o rezoluciji o Jasenovcu govore da rezolucije nisu put za rešavanje problema u regiji i da moraju imaju suglasnost svih u regiji”, kazao je Vučić odgovrajući na novinarski upit o njegovom utjecaju na kreiranje rezolucije o Jasenovcu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79