Vukanović kritikovao namjere kopanja litijuma na Majevici, uporedio Banjaluku i Sarajevo sa pakistanskim Karačijem

Vukanović kritikovao namjere kopanja litijuma na Majevici, uporedio Banjaluku i Sarajevo sa pakistanskim Karačijem


Sjednica Narodne skupštine Republike Srpske nastavljena je danas raspravom o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o geološkim istraživanjima.

Predlagač brani stav da se sve radi u cilju podsticanja privrednog razvoja Republike Srpske, te stvaranja stimulativnog pravnog okvira za ulaganja u oblast geoloških istraživanja.

Zakonom su definisani pojmovi invazivnih i neinvazivnih geoloških istražnih radova.

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Igor Žunić smatra da teret zakona kao što je onaj o geološkim istraživanjima uvijek nosi vlast koja u ovom slučaju gleda interese građana, a ne krupnog kapitala.

Poziva da se tema ne zloupotrijebljava za “sitno političarenje”.

Žunić smatra da lokalne zajednice treba da učestvuju u procesu geoloških istraživanja, da se ne trebaju isključiti iz odlučivanja, te da se mora način da se ova i određene sporne stavke izmijene u Prijedlogu zakona.

Poslanici SDS-a ustvrdili su da je Vlada napravila zbrku zbog litijuma na Majevici.

Šef kluba poslanika SDS Vukota Govedarica neveo je da su i gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović i načelnik Lopara Rado Savić pisali premijeru Radovanu Viškoviću koji im nije odgoavrao.

Za SDS je sporno što se zakonom lokalne zajednice isključuju iz odluka o istraživanjima i rudarenju na lokalu.

“Ovakav tekst zakona ne bi me iznenadio da je sa Baščaršije kada su u pitanju lokalne zajednice Republike Srpske“, kaže Govedarica.

Nebojša Vukanović smatra da se sve dešava zbog interesa krupnog kapitala kojem Vlada RS pogoduje.

“Najzagađniji grad u svijetu Sarajevo, drugi Banjaluka, gori od Karačija u Pakistanu, a pričamo o turističkom razvoju. Nije dovoljno da smo najzagađeniji, nego podavi i otjeraj i ovo što je ostalo. Zadužujete, raskućavate, stavljate pod hipoteku. I pobjegne čovjek sa sjednice, gleda to na tv, malo marende nakoso…”, tako je Vukanović kritikovao ministra energetike Petra Đokića koji nije bio prisutan na sjednici NSRS.

Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Srđan Mazalica rekao je da se izmjene Zakona o geološkim istraživanjima odnose na konkretna istraživanja, a ne na eksploataciju.

Mazalica je istakao da je zaštita životne sredine u RS mnogo bolje uređena oblast nego u Federaciji BiH.

“Postoje procedure za dobijanje ekološke dozvole da bi se uradila određena istraživanja“, naveo je.

Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o geološkim istraživanjima, kritikovan je najviše zbog obaveza davanja saglasnosti lokalnim zajednicama za sve vrste istraživanja.

Predsjednik NSRS Nenad Stevandić rekao je da je ovo nacrt zakona, te da se sve može mijenjati u proceduri u konačnici do ljeta 2024. godine


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija