Wizz Air zatvara svoju bazu u Tuzli u septembru. Aerodrom Tuzla: Iznenađeni smo

Wizz Air zatvara svoju bazu u Tuzli u septembru. Aerodrom Tuzla: Iznenađeni smo


Uprava aerodroma u Tuzli izjavila je da je iznenađena odlukom Wizz Aira da zatvori svoju bazu u gradu sredinom septembra, obzirom da je avioprevoznik je jedini redovni operater.

“Iznenađeni smo najnovijim informacijama jer ne vidimo razloga za takvu odluku. Naime, ovo je rekordna godina za tuzlanski aerodrom po broju prevezenih putnika, jer smo do 15. jula opslužili više od 400.000 putnika. Na osnovu toga ne postoji ekonomski razlog da Wizz Air zatvori svoju bazu. Rekli su nam da je to zbog globalnih ekonomskih faktora. Ništa nismo mogli učiniti da to promijenimo”, navedeno je.

Kako saznaje EX-YU Aviation News, niskobudžetni prevoznik je prije nekoliko godina upozorio tuzlanski aerodrom na ozbiljne poremećaje u mreži izvan grada zbog magle u zimskim mjesecima.

Avioprijevoznik je zatražio od aerodroma postavljanje centralne rasvjete uzletno-sletne staze, no to do danas nije učinjeno uprkos brojnim najavama vezanim uz projekt tokom proteklih nekoliko godina.

Od 2019. aerodrom u Tuzli muče česte promjene uprave, dok je njen bivši generalni direktor pod istragom vlasti zbog pronevjere. Wizz Air je rekao da su operativni izazovi uzrokovani vremenskim prilikama u regiji igrali ulogu u njegovoj odluci da zatvori svoju bazu u Tuzli, što će dovesti do ukidanja jedanaest linija.

Iz uprave aerodroma su naveli da će zatvaranje baze imati značajan utjecaj na poslovanje, ali da se traže alternative.

“Wizz Air nije jedina avio kompanija. Vodimo razgovore i tražimo način da prevaziđemo ovu situaciju. Očito je da postoji značajan potencijal koji može iskoristiti neki drugi zainteresirani prevoznik. Važno je da imamo putnički potencijal”, poručili su iz tuzlanskog aerodroma.

Prošlog novembra Ryanair je pokrenuo letove za Tuzlu, međutim, letovi su obustavljeni ovog juna zbog državnog poreza. Aerodrom Tuzla naveo je da je ugovor potpisan s Ryanairom još uvijek na snazi i da bi mogli obnoviti rad u gradu ako se riješe problemi oko plaćanja poreza.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija