YIHR Srbija traži uklanjanje više od 300 murala i grafita posvećenih Ratku Mladiću

Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR Srbija) danas je podnijela 308 prijava komunalnim službama u 10 gradova i opština u Srbiji sa zahtjevom da se uklone murali i grafiti koji slave ratnog zločinca Ratka Mladića.

Komunalne službe gradova i opština imaju zakonsku obavezu da očiste fasade u Srbiji od crteža Mladića i drugih ratnih zločinaca, ali i od svih drugih grafita koji pozivaju na mržnju, kao što je znak Z, a na osnovu prijava građana, saopšteno je iz YIHR-a Srbija.

Navode da je ukupno 308 prijava za uklanjanje grafita i murala posvećenih Ratku Mladiću nastalo na osnovu informacija više od 120 građana širom Srbije koje su dobili tokom kampanje mapiranja murala, od septembra do decembra 2022, pod nazivom “Da istina više ne kasni”.

– Tokom posebne sjednice Narodne skupštine Srbije, 2. februara, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je Vladimira Lazarevića, osuđenog za zločine protiv čovječnosti na Kosovu, nazvao “velikim srpskim herojem”. Kao posljedica slavljenja ratnih zločinaca koje godinama dolazi od vrha države, niču na stotine grafita i murala koji romantizuju rat i/ili ratne zločince, ističu.

Navode da se od 308 grafita i murala posvećenih Mladiću, više od 250 nalazi u Beogradu, što pokazuje organizovani i masovni odgovor nasilničkih grupa na zahtjev da se mural ukloni.

– Zato posebno pozivamo komunalne službe da akciju čišćenja počnu od raskrsnice Njegoševe i Alekse Nenadovića, jer uklanjanje grafita posvećenog Mladiću, ali i Dragoljubu Mihailoviću, predstavlja semafor koji pokazuje da li se u Srbiji poštuje zakon ili zločin, stoji u saopštenju.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79