Za 365 dana u BiH ubijeno 14 žena, vlasti i policija ne čine dovoljno

Za 365 dana u BiH ubijeno 14 žena, vlasti i policija ne čine dovoljno


Bosna i Hercegovina se suočava sa zastrašujućim porastom nasilja nad ženama, sa 14 ubijenih žena u protekloj godini.

Najnoviji šokantan slučaj dogodio se u Tuzli, gdje je Mujaga Čičkušić, uposlenik UKC-a Tuzla, ubio suprugu i dvoje maloljetne djece, a potom izvršio samoubistvo.

Ovaj slučaj, nažalost, nije usamljen. Slučaj iz prošle godine, kada je Muharem Subašić sjekirom ubio suprugu Kadu Subašić u tuzlanskom naselju Krojčica, također je izazvao ogorčenje javnosti. Mevludin Aljić je u naselju Podgajevi kod Živinica hicima iz vatrenog oružja usmrtio nevjenčanu suprugu Tahiru Čamdžić, a potom izvršio samoubistvo. Sličan zločin dogodio se u Zavidovićima, gdje je Mersud Halilović hicima iz lovačke puške ubio svoju nevjenčanu suprugu Aidu Dendić, a zatim i sebi oduzeo život.

Nasilje ne staje tu. Nermin Sulejmanović je u krvavom pohodu ubio Nizamu Hećimović i još dva muškarca, turske državljane Denisa i Ondera Džengiza. Amir Hasanbašić iz Modriče priznao je ubistvo svoje bake Mensure Hasanbašić, koju je nožem ubo 24 puta. Pripadnik MUP-a TŽ Elvis Ćustendil usmrtio je Amru Kahrimanović sa više hitaca iz službenog pištolja u Tuzli.

U Bijeljini, M. V. je sjekirom ubio majku S. V. i zapalio njeno tijelo. Željko Z. iz Dobrljina kod Bosanskog Novog ubio je majku Zorku i sestru Ljiljanu, a potom izvršio samoubistvo. Anel Bećirović je u Sarajevu, uprkos zabrani prilaska, ubio Emiru Maslan prilikom predaje djeteta.

Ubijena je i Selma Baluković u Lipnici od strane mađarskog državljanina Erno Szabo Csaki, koji je potom pokušao izvršiti samoubistvo. Refik Mujedinović je sjekirom usmrtio suprugu Halidu, a zatim se objesio u Srebreniku. Radomir Andrić je u Miljevini kod Foče pištoljem ubio suprugu Milevu i sebi oduzeo život.

Ovi zločini ukazuju na duboko ukorijenjene probleme u društvu i katastrofalnu neefikasnost vlasti i policije u zaštiti žena. Nedostatak efikasnih mjera prevencije nasilja, neadekvatne reakcije na prijave nasilja i neuspjeh u sprovođenju zabrana prilaska doprinose ovim tragičnim ishodima. Vlasti i policija moraju preuzeti odgovornost i hitno djelovati kako bi se osigurala zaštita žena i spriječilo dalje nasilje. Potrebne su sveobuhvatne reformske mjere, od strožih zakona do bolje obuke i opreme za policijske službenike, kako bi se žene u Bosni i Hercegovini osjećale sigurno i zaštićeno.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija