Stanje u zatvorima u BiH: Evo na šta zatvorenici troše novac i s kojim iznosom mogu raspolagati

Stanje u zatvorima u BiH: Evo na šta zatvorenici troše novac i s kojim iznosom mogu raspolagati


O uslovima, pravima i mogućnostima koje imaju zatvorenici u bh zatvorima, Raport je razgovarao sa direktorom KPZ Vojkovići, Sinišom Perkovićem i advokatom Omarom Mehmedbašićem.

“Većina zatvorenika ima televizore u svojim ćelijama. Imaju pristup različitim kanalima, od sportskih do informativnih. Takođe, dnevne novine su dostupne u svakom bloku, što znači da su potpuno informisani o svim događajima van zatvora,” objašnjava Perković.

Direktor je također pojasnio koje sve pogodnosti radnog angažovanja zatvorenici imaju u KPZ VOJKOVIĆI.

“Svaki zatvor na svijetu ima radni angažman, pa i ovaj. Imamo sekcije, drvorezačku, origami, novinarsku i šivenje. Od radnog angažmana imamo vešeraj i sad smo u fazi pravljenja jedne radionice za preradu drveta”, rekao je Perković.

Prema zakonu, zatvorenici mogu zaraditi maksimalno trećinu prosječne plate, što iznosi oko 300 KM mesečno.

Perković je objasnio kako funkcioniše članak Zakona o izvršenju kaznenih sankcija, pritvora i drugih mjera, koji se odnosi na nastavak radnog odnosa s prijašnjim poslodavcem.

“Ovaj članak predviđa da zatvorenik koji treba provesti do tri mjeseca u zatvoru, a koji je u radnom odnosu, može za vrijeme izdržavanja kazne zatvora nastaviti rad u preduzeću u kojem je do tada radio, ukoliko se zatvorenik i preduzeće s tim saglase i ako je to izvodivo s obzirom na udaljenost preduzeća,” pojasnio je Perković.

Međutim, Perković napominje da je KPZ Vojkovići zatvor zatvorenog tipa, gdje su smještene osobe s dugotrajnim kaznama, te da je ovaj članak zakona primjenjiviji u lakšim zatvorima.

Advokat Mehmedbašić je objasnio kako zatvorenik može tražiti dozvolu da ide na posao.

“Postoji i ta mogućnos u dogovoru s KPZ-om gdje zatvorenik ide na posao”, kazao je on.

Mehmedbašić je dodao da zatvorenici imaju pravo na jednu posjetu nedeljno, dok se sa advokatima mogu sastajati svaki dan.

Na pitanje kako zatvorenici mogu potrošiti zarađeni novac i postoji li ograničenje iznosa koji mogu imati kod sebe, Mehmedbašić je odgovorio:

“Na kantinu. Male su to plaće. A nema ograničenja koliko novca oni mogu imati kod sebe u zatvoru. Koliko im pošalju. Nije ni to puno”, zaključio je on.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija