Povećan broj žalbi u BiH na pravo na mirovinu i druga ljudska prava

Institucija ombudsmana za ljudska prava Bosne i Hercegovine je u 2023. godini zaprimila ukupno 2.794 žalbe, a od 4.562 predmeta u radu, završila je 2.831, priopćeno je na prezentaciji Godišnjeg izvještaja o rezultatima aktivnosti ove institucije.

Ombudsmanke Jasminka Džumhur i Nives Jukić na press konferenciji su predstavile relevantne podatke o radu Ombudsmana u protekloj godini, uključujući statističke pokazatelje broja i prirode primljenih žalbi, rezultate njihovog razmatranja i preporuke koje bi trebale otkloniti kršenja ljudskih prava i spriječiti njihovo ponavljanje.

Predsjedateljica Institucije ombudsmana, Jasminka Džumhur, istaknula je da se najčešća kršenja ljudskih prava u BiH odnose na politička i građanska prava, prenosi Fena.

Od 771 novozaprimljenog predmeta, žalbe su se najviše odnosile na kršenje ekonomskih, socijalnih i kulturnih prava. Posebno su istaknuta kršenja prava iz oblasti pravosuđa i uprave, prava djece, diskriminacija, prava osoba lišenih slobode, prava osoba s invaliditetom i svi oblici diskriminacije.

Govoreći o efikasnosti Institucije ombudsmana, Džumhur je naglasila da su u 2023. godini izdali 356 preporuka u 488 predmeta. Uspoređujući stanje preporuka iz 2022. godine, istaknula je da je proces izvršenja unaprijeđen, te da je implementacija preporuka u 2023. godini dosegla 50%, u odnosu na 30% u 2022. godini. Takođe, povećan je stupanj suradnje sa institucijama.

Džumhur je objasnila da je smanjen broj preporuka koje nisu realizirane ili na koje institucije nisu dale odgovor. Napredak se pripisuje specijalnom izvještaju o realizaciji preporuka za 2022. i prvo polugodište 2023., kojim su svim organima upućene urgencije. Nakon dobivanja odgovora, utvrđeno je da su neki organi izvršili preporuke, ali nisu o tome blagovremeno obavijestili Ombudsmane.

Posebno je naglašeno povećanje broja žalbi vezanih za ekonomska, socijalna i kulturna prava, što je značajan indikator, naročito u kontekstu povećanja broja žalbi vezanih za ostvarivanje prava na mirovine. Ova situacija ukazuje na potrebu za hitnim i odlučnim djelovanjem kako bi se osigurala prava građana i spriječila dalja kršenja.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79