Za dvije godine broj penzionera u BiH premašit će broj radnika

Na jednog penzionera trenutno u BiH dolazi nešto više od jednog zaposlenog, a taj omjer bi se u iduće dvije godine mogao značajno promijeniti, i to u korist penzionera.

Procjene Populacijskog fonda UN-a u BiH navode kako bi već 2025. broj penzionera u BiH mogao biti veći od broja zaposlenih, a isti podaci navode da će 2031. broj penzionera biti veći za gotovo 100.000.

Podaci Zavoda za penzijsko osiguranje FBiH i RS-a upućuju na činjenicu da je u BiH trenutno 700.000 penzionera te da će njihov broj u idućem razdoblju samo rasti, dok će broj radne snage padati, što je vidljivo iz trenda posljednjih godina.

Uz negativan prirodni prirast, ovakvoj situaciji konstantno doprinosi odljev domaće radne snage koja posljednjih 10 godina kontinuirano odlazi u inozemstvo.

U RS-u je trenutno tek 10.000 radnika više nego penzionera, u FBiH je taj broj znatno bolji, odnosno iznosi nekih 100.000 radnika više nego penzionera.

Navedeno, među ostalim, dovodi u pitanje funkcioniranje penzijnskog i zdravstvenog fonda koji još uvijek, što djelomično, što u potpunosti, djeluju kroz praksu međugeneracijske solidarnosti.

Zbog činjenice da praksa međugeneracijske solidarnost zbog omjera zaposlenih i penzionera nije više primjenjiva, Vlada FBiH radila je reformu penzijskog sistema  prije nekoliko godina. Tako se, u skladu sa Zakonom o MIO, isplata penzija vrši preko jedinstvenog računa riznice FBiH, odnosno iz budžeta od početka 2020. i u vrhu je isplatnih prioriteta.

Upravo je prelazak na riznicu osigurao redovitost isplate i mogućnost povećanja penzija u proteklom razdoblju. Uz penzijski sistem, na praksi međugeneracijske solidarnosti počinje i zdravstveni sistem u BiH, a navedeni podaci čine ga sve manje održivim.

Prema podacima Agencije za rad i zapošljavanje, posljednjih godina u BiH je evidentan porast zapošljavanja stranaca, posebno u građevinarstvu. Kako su objasnili iz Agencije, u prvoj polovini ove godine BiH ima najveći broj izdanih dozvola, i to 2490, od čega pojedinačno najviše u građevinarstvu – 999.

Trend zapošljavanja stranaca evidentan je posljednjih 10-ak godina, najviše ih dolazi iz Turske, Srbije i Hrvatske, Nepala i Bangladeša. Uz uvoz radne snage, jedna od opcija je izmjena zakona kojom bi se produžio radni vijek. Još prije nekoliko godina u FBiH se pojavila inicijativa da se uvjet za odlazak u penziju sa 65 pomakne na 67 godina. Za sada je sve ostalo na inicijativi.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79