Za dvije godine EU u BiH ubrizgala pola milijarde maraka

Bosna i Hercegovina je samo u posljednje dvije godine od Evropske unije dobila finansijsku pomoć u iznosu od 256 miliona eura.

Prema podacima EU, upravo Unija daje najveću finansijsku pomoć Bosni i Hercegovini. Kroz predpristupne fondove podržava socioekonomski razvoj Bosne i Hercegovine.

Bosni i Hercegovini je u periodu od 2021. do 2023. dala 256 miliona eura, od čega je 70 miliona eura podrške energetski siromašnim domaćinstvima. Ukazano je da je već 90 posto od 70 miliona eura distribuirano prema onima kojima je taj novac namijenjen.

Osim toga, EU je od 1999. kroz zajmove Evropske investicijske banke omogućila 3,2 milijarde eura. EU je i najveći trgovinski partner Bosne i Hercegovine. Bosna i Hercegovina 73 posto izvoza ostvaruje u EU, dok 56 posto dobara uvozi iz Unije. Trgovinska razmjena Bosne i Hercegovine i EU je prošle godine iznosila 15,1 milijardu eura.

Direktne investicije iz država EU u Bosni i Hercegovini prošle godine iznosile su 5,3 milijarde eura.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79