Za informaciju o lokaciji ovog čovjeka se nude milioni

Za Radojem Zvicerom, navodnim vođom kavačkog klana potjernicu su raspisale i Crna Gora i Srbija, ali je on i dalje nedostupan i uspješno izbjegava hapšenje. Pitanje koje zanima ne samo sve balkanske, već i evropske policije je gdje se trenutno nalazi čovjek za koga mnogi tvrde da je mozak jedne od najozloglašenijih kriminalnih organizacija u Evropi, piše Nova.rs.

Za Radojem Zvicerom, navodnim vođom kavačkog klana, nekoliko država raspisalo je potjernicu zbog sumnje da je umiješan u niz najtežih krivičnih djela – od trgovine tonama kokaina koji ova kriminalna organizacija iz Južne Amerike švercuje u Zapadnu Evropu, do niza ubistava, ranjavanja i drugih zlodjela.

Viši sud u Podgorici, u njegovoj rodnoj Crnoj Gori, naložio je u junu 2022. godine raspisivanje potjernice za Radojem Zvicerom i njegovim policajcem Ljubom Milovićem, pošto su od Europola dobili Skaj komunikaciju pripadnika kavačkog klana, u kome se pominje i Kotoranin Radoje Zvicer.

Potjernicu je za Radojem Zvicerom raspisala i Srbija, tačnije Viši sud u Beogradu, zbog sumnje da je dio kriminalne organizacije koja se bavila švercom kokaina, pranjem novca i ubistvima, a njega terete za organizovanje i podstrekavanje. Ova, najnovija potjernica za Zvicerom od strane srpskih organa, raspisana je u aprilu ove godine.

Zanimljivo je, međutim, da na zvaninom sajtu Interpola, na spisku ljudi za kojima je raspisana crvena potjernica, Radoja Zvicera nema.

Regionalne policije i mediji već godinama kao vođe kavačkog klana označavaju Slobodana Kašćelana i Radoja Zvicera, a upravo je Zvicer navodno čovjek oko koga se sve vrti, koji organizuje i poslove šverca kokaina ali i likvidacije protivnika. Ali, konkretnih akcija skoro da nije bilo.

Radoje Zvicer prvi put je pravosnažno osuđen u Srbiji u februaru ove godine, naravno, u odsustvu, za relativno benigno djelo, falsifikovanje isprava. Naime, njega je Apelacioni sud u Novom Sadu osudio na 29 mjeseci zatvora jer je, uz pomoć policajaca iz tog grada, izvadio lažna dokumenta. Zapravo, Radoje Zvicer, lisica kavačkog klana, ukrao je identitet izvjesnog Slobodana Zeca, koji već godinama živi u inostranstvu i nikada nije vadio srpska dokumenta.

Ovo nije jedini „ukradeni“ identitet za koji se zna da ga je koristio Kotoranin. On je takođe putovao Evropom 2019. godine sa pasošem na ime Josipa Babića, iz Orašja u Bosni i Hercegovini. I tu je, uz pomoć policajaca, preuzeo identiet čovjeka koji godinama živi u inostranstvu i nikada nije vadio bosanskohercegovačka dokumenta.

U medijima se redovno pojavljivala priča o lukavom Kavčaninu koji je neuhvatljiv jer ima šesto čulo i uvek uspjeva da izmakne policiji „za dlaku“. Tako je, navodno, boravio u „štek“ stanu u Prištini, gdje je kosovska policija uhapsila egzekutora ove kriminalne organizacije Marija Miloševića. Zvicer je navodno, dva, tri dana prije toga otputovao iz Prištine. Slično je, navodno, bilo i u Beču, gdje je, takođe, policija u stanu u kome je navodno boravio zatekla „topao krevet“, ali ne i vođu kavačkog klana.

Iako su ga na papiru tražile srpska i crnogorska policija, one ga nisu našle, a i da su ga našle, ne bi znali šta da rade sa njim. Ali, našli su ga članovi suparničkog, škaljarskog klana. Dok se špekulisalo gdje može da se nalazi Radoje Zvicer, on je boravio u elitnom dijelu glavnog grada Ukrajine, Kijevu. Tu je njegova supruga imala firmu na svoje ime i živjeli su normalno dok jednog jutra, 26. maja 2020. godine, kada je kretao na trčanje, Kotoranina nisu sačekale ubice.

U Crnoj Gori se Zvicer nije baš krio, čak je na svoju slavu pozvao i uvažene goste iz Beograda, Veljka Belivuka i Marka Miljkovića. Koliko je on „neuhvatljiv“ za srpske organe gonjenja govori i podatak da je, kako se navodi u jednoj od optužnica koje je protiv Zvicera podiglo Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore, piše da je u vrijeme hapšenja njegovih saradnika iz Srbije, Veljka Belivuka i Marka Miljkovića u februaru 2021. godine , vođa kavačkog klana bio u Beogradu.

Ali, situacija se za Zvicera bitno promijenila zbog dvije stvari, prvo je razbijanje Skaj aplikacije, koja je srpskoj i crnogorskoj policiji pružila nepobitne dokaze, za koje su znali i Europol i sve ostale evropske policije, da je Radoje Zvicer umiješan i u šverc kokaina i u ubistva. Osim toga, zahvaljujući kompromitujućim porukama identifikovani su policajci i u Srbiji i u Crnoj Gori koji su bili na platnom spisku Radoja Zvicera i kavačkog klana.

Pride, u Crnoj Gori je promijenjena vlast, pa se pojavila politička volja za obračun sa organizovanim kriminalom, a iza brave su se našli tužioci, sudije, policajci, cijeli sistem koji je pomagao Radoju Zviceru da bude neuhvatljiv.

U Srbiji su također pohapšeni njegovi saradnici, kao i neki policajci i pripadnici BIA koji su bili na vezi sa Zvicerom i njegovimm plaćenim policajcima iz Crne Gore. Također su iz službe isterani pojedini policajci za koje je bilo više nego jasno da štite Zvicerove interese u Srbiji tako što su štitili Veljka Belivuka i Marka MIljkovića. Ipak, za razliku od Crne Gore, Srbija prema svojim korumpiranim policajcima postupa vrlo humano, brzo ih pušta iz pritvora, optužuje za minorna krivična djela iz nadležnosti Višeg, a ne Specijalnog suda. I saradnici kavačkog klana u Srbiji pohapšeni su poslije provaljivanja Skaj aplikacije, i dokaza koji su stigli iz inostranstva.

Posljednje što se čulo o Radoju Zviceru je da je upucan u Panami, ali se naknadno ispostavilo da je u pitanju lažna vijest. Pominju se Južna Amerika, Južna Afrika i druge egzotične destinacije. Ipak, prije će biti da negde po regionu putuje gospodin sa regularnim pasošem, koji nije ni Josip Babić ni Slobodan Zec, a nevjerovatno liči na begunca Radoja Zvicera.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79