Za životnu borbu: Zašto je Alisa Kustura morala čekati 6 mjeseci na odobrenje liječenja?

Za životnu borbu: Zašto je Alisa Kustura morala čekati 6 mjeseci na odobrenje liječenja?


Alisa Kustura koja je vodila tešku borbu sa bolešću, nažalost danas je izgubila životnu bitku. Ovo je priča o Alisi Kusturi, hrabroj ženi koja se suočavala s najtežim izazovima života i koja do zadnjeg sata nije odustala.

Alisa je prvi put saznala o svojoj borbi s karcinomom dojke u martu 2022. godine. Taj trenutak označio je prekretnicu u njenom životu, ali Alisa nije dopustila da je strah ili očaj obuzmu. Umjesto toga, odlučila se boriti, suočiti se s nepoznatim i tražiti put ka ozdravljenju.

Nakon neuspješnih pokušaja liječenja u Bosni i Hercegovini, Alisa se okrenula terapiji u Njemačkoj. Nije bilo lako. Teški mjeseci prolazili su, a Alisa je svaki dan bila izložena bolu i umoru.

U svojim porukama, Alisa je dijelila trenutke iscrpljenosti i suočavanja s neizvjesnom budućnošću. Pisanje o svojim emocijama postalo je način izražavanja i dijeljenja s ljudima koji su je podržavali. Prije svega porodicom i prijateljima. Njena iskrenost i hrabrost dodirivali su srca i onih koji su pratili njenu priču.

Osim klasičnih medicinskih pristupa, Alisa je pronašla podršku u alternativnoj medicini. Zahvaljujući svojim naporima i hrabrim odlukama, ona je pronašla ljude i terapeute koji su joj pružili dodatnu podršku.

Ipak, život uvijek ima svoje planove. Nakon što je primila vijesti o poboljšanju stanja jetre, Alisa je suočena s još jednim izazovom: metastazama na kostima, što je dodatno komplikovalo već kompleksnu situaciju.

Njen emotivan apel za odobrenje tableta, koje su već šest mjeseci čekale odobrenje, odjeknuo je s očajem i nepravdom koju osjeća prema sistemu koji bi trebao pružati pomoć.

Pitanje koje se sada postavlja – do kada će ljudi umirati dok postoji mogućnost liječenja?

“Navikli smo na nesavršenosti u našoj zemlji, čak i kada se radi o aparatima koji odlučuju o ljudskim životima. Važno je ono što mi je rečeno: tablete koje čekam da se odobre već šest mjeseci, tablete koje su mogle riješiti ove metastaze. Ko će odgovarati za moje stanje? Niko. Jer ko sam ja da bih dobila odobrene tablete kada sutra možda nekome čiji je neko na vlasti mogu biti odobrene odmah?

Do kada, dragi moji? Do kada ćemo umirati? Do kada će nam biti uskraćeno liječenje koje postoji?

Previse sam svega s vama podijelila, jer tu ste uz mene cijelo vrijeme i želite znati. Hvala vam. Nastavljam svoju borbu, započetu da završim i novu da počnem. Jer odustati neću i ne želim. Vjerujem u dubini duše da je ovo samo iskušenje koje ću, uz Allahovu pomoć, iznijeti. Bit će to dug put nove borbe. O utrošenim novcima za moje liječenje, koje je od novembra 2022. do danas iznosilo preko 200 hiljada, reći ću u drugom statusu.

A vi, dragi moji, čak i kada ste najzdraviji, živite, uživajte i ne ostavljajte ništa za sutra, jer već sutra život se mijenja.

Voli vas vaša Alisa”.

Alisina priča nosi snažnu poruku o potrebi za promjenom u pristupu zdravstvenom sistemu. Jer u srcu ove priče nije bila samo borba s bolešću, već i borba za pravednost, ravnotežu između medicinskih opcija i prava na život svakog pojedinca.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija