Zabrana rada nedjeljom: Hoće li ovo rješenje zaživjeti u 2024. godini

Na pitanje o mogućoj zabrani rada prodajnih objekata nedjeljom u Federaciji Bosne i Hercegovine,  zamjenica ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH, Duška Jurišić, ističe da je rasprava obilježena populizmom i nedostatkom konkretnih argumenata.

Nacrt novog zakona, koji bi ograničio radnike u trgovinama da ne rade nedjeljom i praznicima, trenutno čeka razmatranje u Parlamentu Federacije BiH. Vlada Federacije BiH nedavno je utvrdila nacrt zakona o unutrašnjoj trgovini na prijedlog Federalnog ministarstva trgovine.

Zamjenica ministra Duška Jurišić naglašava za N1 kako se čini da postoji zajednički interes među različitim akterima i donosiocima odluka u FBiH da ovo rješenje stupi na snagu.

“Različitih kontraargumenata sam se naslušala. Bilo je komentara o tome kroz argument o uvođenju neradne nedjelje u BiH kao običaja iz katoličkih zemalja: u Jugoslaviji je nedjelja bila neradni dan, a Jugoslavija se nikako ne može nazvati katoličkom – ni SHRJ, ni Kraljevina SHS. Jako puno populizma se čuje, a vrlo malo pravih argumenata pa očekujemo da ih čujemo”, izjavila je Jurišić.

“Sindikat je u ime radnika tražio slobodne nedjelje i praznike. Ako ćemo se oko toga svađati, gdje se mi to nalazimo”, dodala je ona.

Zakonodavni prijedlog izazvao je interes javnosti, a rasprava će se nastaviti kako bi se utvrdilo hoće li ovo rješenje zaživjeti u 2024. godini.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79