Izborni zakon u BiH: Stigla reakcija “Trojke” na Schmidtov ultimatum

Izborni zakon u BiH: Stigla reakcija “Trojke” na Schmidtov ultimatum


Tri ključne političke stranke u Bosni i Hercegovini, SDP BiH, Narod i pravda, te Naša stranka, izrazile su snažnu podršku planovima za izmjene Izbornog zakona BiH, kojima bi se osigurao transparentan i pošten izborni proces. Ova inicijativa dolazi nakon najave visokog predstavnika, Christiana Schmidta, koji namjerava djelovati kako bi poboljšao transparentnost i poštenje izbornog procesa u zemlji.

U zajedničkom saopćenju ove tri stranke ističe se kako su već godinama zagovarale slična rješenja te da su transparentan i pošten izborni sistem vitalni interesi svih građana Bosne i Hercegovine. Naglašava se da uvođenje novih tehnologija ne samo da bi povećalo transparentnost već bi imalo pozitivan utjecaj na samopouzdanje građana u izborni proces i važnost svakog glasa.

Unatoč višegodišnjim pregovorima, dosadašnji pokušaji nisu bili uspješni, ali stranke iz “Trojke” pozivaju domaće političke aktere, posebno zastupnike iz te koalicije, da ponovno pokrenu inicijativu za usvajanje rješenja koja bi poboljšala izborni proces. Nadaju se podršci svih stranaka bez obzira na politički spektar te ističu da je nužno mijenjati zastarjele i neefikasne zakone. Potez visokog predstavnika Schmidta vide kao posljednje upozorenje domaćim političkim snagama da sami pronađu rješenja, dok istovremeno traže kraj političkih blokada i ucjena koje su prije ometale donošenje ovakvih zakona.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija