Zabrana rada trgovina nedjeljom u FBiH: Pitanje ravnoteže

Zabrana rada trgovina nedjeljom u FBiH: Pitanje ravnoteže


Federacija Bosne i Hercegovine suočava se s važnom odlukom koja bi mogla značajno utjecati na radnike, poslodavce i potrošače – moguća zabrana rada trgovina nedjeljom. Ovaj prijedlog zakonskih izmjena, koji bi trebao biti razmotren do kraja godine, podijelio mišljenja građana i stručnjaka.

Zagovornici zabrane rada trgovina nedjeljom argumentiraju svoju poziciju time da bi takva zabrana omogućila radnicima da uživaju u zasluženom slobodnom danu, provodeći ga s porodicom i prijateljima. Također tvrde da bi to moglo pomoći u poboljšanju radnih uvjeta i smanjenju pritiska na radnike da rade i vikendom. Uzmimo u obzir da mnogi radnici nedjeljom rade bez prava na prekovremeni rad ili dodatak na plaću, te često pod stresom zbog pritisaka poslodavaca.

S druge strane, protivnici zabrane rada trgovina nedjeljom ističu nekoliko ključnih problema. Prvo, upozoravaju da bi takva zabrana mogla dovesti do smanjenja prihoda radnika koji ovise o radu vikendom. Nedjelja je često dan kada mnogi ljudi obavljaju svoje kupovine, a zabrana rada trgovina tog dana mogla bi stvoriti nepraktičnosti za potrošače. Poslodavci također mogu pronaći načine kako zaobići zabranu, premještajući radnike na druge poslove izvan trgovina.

Ključno pitanje u ovoj raspravi je kako postići ravnotežu između zaštite radničkih prava i očuvanja ekonomske održivosti. U Mađarskoj, slična zabrana rada nedjeljom uvedena je prije nekoliko godina, ali je nakon godinu dana ukinuta zbog pritiska na radnike koji su subotom radili do kasno kako bi obavili kupovinu. Ova iskustva sugeriraju da mora postojati fleksibilnost u pristupu kako bi se zadovoljile potrebe različitih sektora i zajednica.

Također, važno je napomenuti da zabrana rada trgovina nedjeljom ne bi trebala biti rješenje za nedostatak radne snage ili loše radne uvjete u sektoru. Umjesto toga, treba se fokusirati na unaprjeđenje radničkih prava, plaća, i uvjeta rada kako bi se stvorili održivi poslovi i bolji uvjeti za sve radnike.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija