Zabrana uvoza mandarina iz Hrvatske u BiH zbog prisustva pesticida

Federalna uprava za inspekcijske poslove donijela je odluku o zabrani uvoza pošiljki mandarina iz Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu zbog utvrđenog prisustva pesticida hlorpirifosa. Ovaj pesticid zabranjen je u poljoprivrednoj proizvodnji kako u Bosni i Hercegovini, tako i u Europskoj uniji.

Agencija za bezbjednost hrane BiH je izdala nalog uvozniku da vrati spornu pošiljku pošiljaocu u zemlju izvoznika ili je uništi ako povratak nije moguć. Ova mjera ima za cilj osigurati da takve pošiljke ne predstavljaju rizik po zdravlje potrošača u Bosni i Hercegovini.

Federalna uprava za inspekcijske poslove sprovodi pojačane kontrole prilikom uvoza mandarina kako bi se osiguralo da nema prisustva klorpirifosa.

Agencija za bezbjednost hrane aktivno prati potencijalne rizike povezane s hranom u zemlji i bh. komšiluku te sarađuje s nadležnim inspekcijskim organima kako bi poduzela odgovarajuće mjere zaštite zdravlja i interesa potrošača u Bosni i Hercegovini.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79