Zabrinjavajuća statistika u BiH: Dvije trećine pacijenata oboljelih od koronavirusa priključenih na respiratore umiru

Ako su tačni podaci koje prikupljaju Zavod za javno zdravstvo FBiH i Institut za javno zdravstvo RS, tek svaki treći pacijent obolio od koronavirusa, koji je priključen na respirator, preživi.

Ostale dvije trećine najtežih pacijenata, nažalost preminu.

Naime, do sada je, prema podacima koje smo dobili od ovih institucija, od prvog zabilježenog slučaja koronavirusa u BiH, početkom marta ove godine, na respiratore bilo priključeno 259 pacijenata.

Samo njih 80 se uspjelo oporaviti, dok su 152 osobe izgubile bitku sa bolešću.

Broj preminulih

– Prema podacima prijavljenim Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH od kantonalnih zavoda za javno zdravstvo, a u skladu s Naredbom Kriznog štaba Federalog ministarstva zdravstva, do sada je na respiratorima u Federaciji BiH ukupno bilo 77 osoba pozitivnih na SARS CoV-2, od kojih je 57 završilo smrtnim ishodom, a 13 osoba je ozdravilo, saopćeno nam je iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Treba napomenuti da smo podatke iz Zavoda za javno zdravstvo FBIH informaciju dobili 20. avgusta, tako da su navedeni podaci zaključni sa 19. avvgustom. S druge stranje, od Instituta za javno zdravstvo RS podatke smo dobili u ponedjeljal 24. avgusta, tako da se radi o podacima prikupljenim zaključno do 23. avgusta.

Od početka pandemije do 23. avgusta 2020. godine, 182 pacijenata se liječilo na respiratoru. Od toga, 67 je uspješno odvojeno sa respiratora, dok je 95 pacijenta preminulo, izjavio nam je direktor Insituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković.

Ovakva razlika u podacima budi sumnju sa početka ovog teksta u tačnost podataka. naime, teško je za povjerovati da je u RS-u oko 2,5 puta više pacijenata priključeno na respiratore u odnosu na FBiH. Također, malo je vjerovatno da je broj onih koji su se oporavili, a bili su priključeni na respiratore pet puta veći u RS-u nego u FBiH, te da je broj preminulih u FBiH skoro pa dvostruko manji nego u RS-u.

Osim toga, nedavno su pojedini mediji pisali o tome kako navodno KCUS ignoriše naredbu Kriznog štaba i ne dostavlja redovno podatke o broju pacijenata koji su na respiratorima, kako i koliko ih je od tog broja preminulo, a koliko ih se oporavilo.

Ko krije podatke

Zbog toga smo i od Zasvoda i od Instituta tražili da nam dostave podatke o broju pacijenata koji su morali biti priključeni na respiratore, po bolnicama, ali tu vrstu statističke analize nismo dobili.

Također, pitali smo obje ustanove da li sve bolnice uredno dostavljaju podatke o pacijentima na respiratorima.

– Sve bolnice u Republici Srskoj redovno dostavljaju ove podatke JZU Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske, kazao nam je Branislav Zeljković.

Zanimljivo, ali u Zavodu za javno zdravstvo FBiH su ignorisali i ovo naše pitanje.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79