Zahiragić: Odlazak lidera Trojke na prijem kod Željke Cvijanović poniženje je za sve bh. patriote

Zahiragić: Odlazak lidera Trojke na prijem kod Željke Cvijanović poniženje je za sve bh. patriote


Haris Zahiragić, delegat SDA u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH i zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo danas je za Slobodnu Bosnu komentarisao odlazak Trojke na božićni prijem koji organizuje članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović.

Kaže da je odlazak Trojke kod Cvijanović poniženje za sve bh. patriote, a prokomentarisao je i izjavu Elmedina Konakovića koju ih je nazvao “nakaradnom opozicijom”.

“Nametnuta vlast, koja je došla nakon debakla i poraza na izborima, a uz pomoć suspenzije Ustava i diskriminacije Bošnjaka, nema kredibilitet da bilo koga nazove nakaradnim, pogotovo ne pobjedničke stranke izbora. Taj “fini europski dečko” gori od želje da isporuči svom šefu Čoviću sve što ovaj od njega traži, zato je evidentno nervozan jer nemaju potrebno znanje niti potrebni izborni rezultat kako bi isporučili sve što on zaželi. Konaković se pokušava sakriti iza BHRT-a, a zapravo pravi cilj je imenovanje Vukoje – koji nema relevantno sudačko iskustvo – u Ustavni sud, a koje žele završiti preko parlamentarnih komisija na način da predlože samo jednog kandidata i dovedu Predstavnički dom PFBiH pred svršen čin.

Argument koji koriste za takvo nešto jeste bodovanje koje je prema političkim nalozima provela parlamentarna komisija, a u čijem sastavu se recimo nalazi zastupnik NIP-a koji je “pravni ekspert” sa nekog “renomiranog” privatnog pravnog fakulteta iz Brčkog. To je izigravanje sa strukom i ponižavanje svih relevantnih kandidata za sudiju Ustavnog suda, kao i ponižavanje samog Ustavnog suda Bosne i Hercegovine kao jedne od najvažnijih, ako ne i najvažnije, institucije u Bosni i Hercegovini.

Prošao je još jedan 9. januar i proslava neustavnog dana RS-a. Ove godine, slično kao i prethodnih, pratile su ga provokacije i zastrašivanja Bošnjaka u Republici Srpskoj, uz zapaljive izjave političara. Par dana kasnije, gledali smo na božićnom prijemu kod Željke Cvijanović nasmijane i dobro raspoložene predstavnike vlasti iz oba bh. entiteta, kao i predstavnike Delegacije EU koji su se također rado odazvali pozivu Cvijanovićeve. Izgledalo je kao da su sve tenzije i netrpeljivosti odjednom zaboravljene? Šta nam to zapravo govori o politikama na državnom nivou, ali i odnosu međunarodne zajednice prema Miloradu Dodiku i secesionističkim prijetnjama iz RS-a?

– 9. januar je puno više od praznika ili presude Ustavnog suda o tome kako je taj praznik neustavan. Radi se o tome da se velikosrpska politika bavi borbom za narativ o tome da je entitet RS nastao prije agresije na Bosnu i Hercegovinu, a ne da je nastao kao rezultat genocida provedenog nad Bošnjacima i raznih ratnih zločina provedenim nad Bošnjacima i Hrvatima koji su živjeli na tom području. To je borba za njihovo moralno pravo da ostanu trajna kategorija, a onda i da na osnovu tog moralnog prava dobiju i mogućnost podjele Bosne i Hercegovine. Nažalost, Trojka i njeni nedorasli predsjednici smatraju kako je to “trivijalna” tema. Taj njihov stav i banalizacija te teme je veoma opasna!

Odlazak na prijem kod Željke Cvijanović par dana nakon strašnih poruka koje smo dobili i ovog 9. januara, sa osmijehom i buketom na kojem su ispisani romantični stihovi Whitney Houston, ponižavajući je spram svih patriota i povratnika u entitet RS koji su bili izloženi napadima i uvredama. To nam govori da Trojka, a nakon što su postali “fini dečki” po mjeri Zagreba, žele postati i “fini dečki” po mjeri Beograda i da oni jednostavno nisu kapacitirani da se politički nose sa Miloradom Dodikom i njegovim politikama.

Nikšić sa posebnom porukom došao kod Željke Cvijanović: “Always will love you all my life”

Delegacija EU u BiH, sa druge strane, sa svojim odnosom prema Miloradu Dodiku, ali i Srbiji u kojoj se kreira Dodikova politika, dosljedna je politici embarga na uvoz naoružanja, koji se de facto odrazio samo na Republiku Bosnu i Hercegovinu i naše pravo da se branimo od agresije ili politici holandskog bataljona koji je predao Srebrenicu u ruke zločinca i krvnika Ratka Mladića uprkos garancijama koje su davali. Oni zapravo podržavaju politiku Milorada Dodika i ne propuštaju priliku da nam to potvrde. Naprimjer, činjenica da su pripadnici EUFOR-a koji ima mandat da ovdje čuva mir, bili prisutni različitim proslavama i slavama na 9. januar. Poruka je to i patriotama ove države da se mogu uzdati samo u sebe”, tvrdi Zahiragić.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija