Foto: Ex-Yu Aviation
Zakon o javnim nabavkama: Sarajevski aerodrom ignorisao propise, niko nije odgovarao

Zakon o javnim nabavkama: Sarajevski aerodrom ignorisao propise, niko nije odgovarao


Međunarodni aerodrom Sarajevo nije primjenjivao Zakon o javnim nabavkama od sredine jula 2022. do početka augusta 2023. godine, iako su kao ugovorni organi obavezni poštovati ovaj zakon, piše Žurnal.

Prvi je na ovu odluku menadžmenta aerodroma upozorio Žurnal, a potom je Agencija za javne nabavke BiH izdala formalnu primjedbu. Nakon toga, Sarajevski aerodrom je odlučio ponovno provoditi nabavke sukladno zakonu, otprilike godinu dana nakon što su se oslanjali isključivo na interne pravilnike.

Iako se očekivalo da će uslijediti sankcije protiv aerodroma i odgovornih osoba, Općinski sud u Sarajevu, a kasnije i Kantonalni sud, obustavili su prekršajni postupak uz obrazloženje da nema dokaza da je izuzimanje aerodroma od primjene Zakona o javnim nabavkama bilo potpuno neosnovano.

Tužilaštvo BiH donijelo je naredbu o nesprovođenju istrage, navodeći da je riječ o “nesporazumu oko tumačenja zakonskih odredbi”, što je isključilo krivičnu odgovornost.

Cijeli slučaj došao je i do Vlade Federacije, a Žurnal je imao uvid u dopise koje su razmjenjivali Agencija za javne nabavke BiH i Međunarodni aerodrom Sarajevo. Direktor Agencije, Tarik Rahić, istaknuo je da je Sarajevski aerodrom nezakonito trošio višemilionske iznose na nabavke bez primjene zakona, prema dostupnim informacijama, ukupno 25.115.707,84 KM.

Menadžment Sarajevskog aerodroma, predvođen direktorom Alanom Bajićem, brzo je odgovorio, ističući sudske odluke kao dokaz da su postupali ispravno. Naveli su da su presude donesene nakon temeljitog razmatranja pravne problematike, a ne zbog procesnih nedostataka, te su kritizirali Agenciju za javne nabavke BiH zbog neprimjerenog postupanja i stvaranja zabluda.

Agencija za javne nabavke BiH formalno je izrazila svoj stav o izuzeću tek nakon skoro godinu dana, što je prema Sarajevskom aerodromu, izazvalo nedosljednost u provođenju postupaka nabavki.

Sve je počelo u aprilu 2022. godine, kada je Sarajevski aerodrom podnio zahtjev Agenciji za javne nabavke za akt Konkurencijskog vijeća kojim se trebalo utvrditi je li tržište aviotransporta otvoreno za konkurenciju, s ciljem izuzeća od primjene zakona. Konkurencijsko vijeće BiH dalo je pozitivno mišljenje, pa je aerodrom ubrzo izuzeo primjenu zakona, što su revizori ocijenili kao pogrešno, jer se aviotransport prvenstveno odnosi na avioprijevoznike, dok je osnovna djelatnost aerodroma pružanje usluga zračnog prijevoza.

Nakon svega, Međunarodni aerodrom Sarajevo danas primjenjuje Zakon o javnim nabavkama, no ostaje pitanje zašto su odgovorne osobe ostale nesankcionisane za period kada je zakon ignorisan.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija