Žalbe uvijek od iste osobe: Nastavlja se zastoj u nabavci oružja za državne sigurnosne agencije BiH

Zbog žalbi na tendersku dokumentaciju, proces nabavke oružja za državne sigurnosne agencije u Bosni i Hercegovini je blokiran već sedam mjeseci.

Informaciju o ovoj situaciji uputila je Agencija za policijsku podršku Bosne i Hercegovine Zajedničkoj komisiji za odbranu i sigurnost BiH.

Direktor Agencije, Enver Hadžiahmetović, naglašava za Klix.ba da zloupotrebom prava na žalbu proces nabavke postaje zastao. Nakon podnošenja žalbe na bilo koji tender, on se ne može dalje provesti dok se ne okonča žalbeni postupak, bez obzira na osnovanost žalbe. Ovaj proces može potrajati i mjesecima, što uzrokuje značajne probleme i zastoje.

U dokumentu koji je potpisao direktor Agencije, navodi se da su četiri žalbe od strane različitih kandidata već odbačene zbog neplaćanja takse.

Postoje naznake da iza ovih žalbi stoji ista osoba, što ukazuje na mogućnost zloupotrebe prava na žalbu.

Agencija za policijsku podršku BiH izražava zabrinutost zbog ovog problema, ističući da usporavanje procesa nabavke ima ozbiljne posljedice. Ne samo što se ugrožava osiguranje potrebne opreme, već se povećavaju i troškovi za ugovorne organe koji su primorani čekati izjašnjavanje o žalbama.

Osim toga, fluktuacije na tržištu mogu dodatno otežati situaciju, uzrokujući promjene u cijenama i dodatne troškove za sve učesnike u procesu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79