Zamjena beba u kotorskoj bolnici 1978. godine još bez epiloga

Slučaj koji je potresao crnogorsku javnost početkom godine bila je vijest da je sagovornica emisije “Mehanizam”, poglavlje “Lavirint”, kao beba prije 45 godina zamijenjena u kotorskoj bolnici. Sedmogodišnja borba na sudu da to dokaže donijela joj je samo malo olakšanje jer istina za kojom je tragala i dalje je nedokučiva. Ko su njeni biološki roditelji i zašto država ne nalazi način da joj u toj potrazi pomogne?

“Hoću da nađem svoj mir, svoje biološke roditelje, a moji roditelji istinu gdje je njihovo dijete”, kaže naša sagovornica.

U Crnoj Gori 1978. godine rođeno je više od deset i po hiljada beba. Te godine i kotorska bolnica bilježi rekordan broj porođaja, a u porodilištu rade samo tri ljekara i tri babice.

“U stručnom pogledu, to je jedna improvizacija” kaže Božidar Petričević, ginekolog u bolnici Kotor 1972. godine.

Jedna od tih beba bila je i naša sagovornica koja je nedavno dokazala pred našim sudovima da je zamijenjena u bolnici.

“Sada kada idem kod doktora moram da kažem da ne znam ništa o sebi, pa eto da vidim na koga ličim”, kaže ona.

Jednostavno da znam gdje je to dijete završilo i kako je to dijete, to bi bila želja…

Ona i njena porodica danas žive u jednoj evropskoj državi, a nakon sedmogodišnje sudske borbe osjećaju da su mnogo dalje od istine koju su tražili.

“Lično mislim da je do zamjene moglo doći kod tog prvog kupanja ako su u to vrijeme bila dva porođaja. I druga tačka gdje je moglo doći do zamjene je na samom otpustu kada se beba predaje majci”, kaže Proročić.

Umjesto pomoći koju je očekivala od države, dobila je sedam godina bježanja od istine, tvrdi njen advokat Vukašin Šimrak.

“Koristili su sve procesne zloupotrebe u pogledu opstruiranja i trošenja vremena u tom postupku, stoga, ne može se reći da su institucije imale i jednog trenutka nekakav osjećaj da se tu treba pomoći, a ne ići u opstrukciju postupka”, ističe Šimrak.

Niko iz Ministarstva zdravlja nije želio da govori o ovom slučaju, niti nam je dozvoljeno da snimimo bolnicu, zbog, kako su kazali, radova u njoj.

Direktor kotorske bolnice Davor Kumburović iako nije želio pred našu kameru, saopštio nam je da je bolnica spremna da pomogne, te da je grešku odmah trebalo priznati. Ali, zašto se tokom sedam dugih godina sudskog postupka toga niko nije sjetio?

“Kad bi se oni javili nama rekla bi im: hvala vam što ste se javili, ako hoćete možemo da se upoznamo”, kaže naša sagovornica.

Svi koji su rođeni između 12. i 29. novembra 1978. godine u kotorskoj bolnici, ali i oni koji imaju bilo kakva saznanja o tom periodu i mogu da pomognu da naša priča dobije srećan kraj, neka pišu na e-mail adresu: lavirint@rtcg.me.

Pogledajte i cijelu emisiju Mehanizam – poglavlje “Lavirint”.

Jmbg

Mislim da nije tesko pronaci koliko je djece rodjeno u periodu od – 5 dana prije datuma rodjenja ove zene.
Po maticnom broju prvih 7 brojeva su datumi a naredne dvije cifre su region, a pod brojem 23 pripadaju Kotor Tivat Budva.
Da ima volje lako bi se naslo!

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79