Zamjeraju izbor Komšića, a građani druge države Hrvatskoj biraju predstavnike”

Zamjeraju izbor Komšića, a građani druge države Hrvatskoj biraju predstavnike”


Mario Pejić, predsjednik Hrvatskog narodnog vijeća BiH, gostujući u Novom danu na N1 govorio je o odnosu Hrvatske prema Bosni i Hercegovini.

N1

Govoreći o prvom predsjedavanju Hrvatske Evropskom unijom, Pejić je kazao da treba čestitali našim susjedima jer je to značajna uloga u evropskim tokovima.

“Vidjet ćemo, Hrvatska ima sada šansu da pokaže svoj prijateljski odnos prema BiH, a vrijeme će pokazati”, naveo je Pejić.

“Smjenjivali su se proteklih godina, imali smo i desnu i lijevu političku opciju u Hrvatskoj, međutim, nisu se značajno mijenjali odnosi prema BiH. Nažalost, dominanta politička opcija u BiH i njeni predstavnici informirali su u proteklim godinama predstavnike Republike Hrvatske o političkim zbivanjima u našoj državi i zbog toga imamo takav odnos i nepoznavanje političkih prilika i povijesti BiH”.

Kako je kazao, “politički predstavnici Republike Hrvatske trebali bi se više informirati o BiH, o odnosima unutar ove države, o povijesti i suverenitetu, i prihvatiti činjenicu da je BiH neovisna i suverena država u kojoj žive konstitutivni narodi i ostali građani te da hrvatski narod nije privilegiran i da je to konstitutivni narod u BiH koji ima svoju domovinu”.

“Ovo nije nikakava druga domovina Hrvata u BiH niti su Hrvati u BiH dijaspora Hrvatske, nego su narod koji živi u BiH i jedina domovina je BIH”.

Govoreći o Državnom uredu za pomoć Hrvatima u BIH, Pejić kaže da bi se i tu trebala promijeniti politika.

“Do sada je taj ured isključivo podržavao manifestacije i organizacije koje su bliske dominantnoj političkoj opciji u BiH. Mora se voditi briga o Hrvatima u cjelini, a s druge strane ne smiju se zaobilaziti institucije BiH. Mora biti komunikacija između države BiH i države Hrvatske, ne možete komunicirati samo sa predstavnicima jednog naroda i nazivati ih nositeljima evropskih vrijednosti. Zar su samo Hrvati u BiH nositelji? Nisu, nositelji evropskih vrijednosti trebaju biti svi građani BiH. Zvaničnici Hrvatske ne mogu zaobilaziti Sarajevo kao glavni grad. Imali smo slučajeva da dođu u BiH, a ne dođu u Sarajevo, ne susretnu se sa predstavnicima države Bosne i Hercegovine, legalnim predstavnicima. Tu se mora iz temelja promijeniti odnos prema BiH. Na taj način se i potiče ta etnonacionalna podjela u BiH”, poručio je Pejić.

Poručio je da je “očito da je službena politika RH pod snažnim utjecajem dominantne političke opcije”.

“Moraju započeti komunikaciju i sa drugim organizacijama Hrvata u BiH, koji drugačije misle. Prošle godine smo imali lijep primjer gospodina Vlahe Orepića, saborskog zastupnika, koji je došao u Sarajevo da se informira. Razgovarao je sa predstavnicima Hrvatskog narodnog vijeća, susreo se i sa gospodinom Komšićem, da se pokuša riješiti pitanje Pelješkog mosta, da se spuste tenzije. Ne može se samo komunicirati sa predstavnicima HNS-a i što oni kažu postavljati to kao sveto pravilo”, naveo je.

Rekao je da Hrvatska mora shvatiti dobrosusjedske odnose između dvije države i historijsku upućenost između Hrvatske i BiH.

“Nešto se mora promijeniti u službenoj politici koja ne smije podražvati samo jednu interesnu skupinu, čak ne i jednu stranku, već interesnu skupinu unutar dominantne političke stranke u BiH”.

Govoreći o drugom krugu predsjedničkih izbora u Hrvatskoj, i činjenici da Hrvati u BiH dominantno glasaju za HDZ-ove predstavnike, Pejić je, između ostalog, kazao:

“Politički predstavnici Hrvata u BiH zamjeraju gospodinu Komšiću i stalnog govore da su ga izabrali predstavnici drugog naroda, a sad možemo postaviti moralno pitanje, ko to bira građanima Hrvatske političke predstavnike, građani druge države”, kazao je Pejić.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija