Zaokret? Medijima bliskim SDA naređeno da ne kritikuju Nikšića!?

Turska kompanija Cengiz koja je vlasnik sarajevskog sedmičnika Stav i portala Faktor obavijestila je urednike i novinare ovih medija da ubuduće ne smiju kritikovati federalnog premijera Nermina Nikšića i upravu Javnog preduzeća Autoceste FBiH, piše Istraga.ba.

Nakon što je stigla službena obavijest, Stav i Faktor nisu objavili nijedan negativan tekst o Nerminu Nikšiću koji je tokom svog prvog premijerskog mandata zapravo uveo turski Cengiz Insaat u poslove cestogradnje u Federaciji BiH.

Portale Stav i Faktor osnovala je kompanija Simurg media d.o.o. Sarajevo., čiji je osnivač, opet, turska kompanija Cengiz Insaat. Cengiz je, u međuvremenu, vlasništvo nad Simurg media prebacio na kompaniju Eti Bakir anonim Sirketi koja je dio holdinga u vlasništvu Cengiz Insaata.

Kako piše Istraga, tokom mandata federalnog premijera Nermina Nikšića Cengiz Insaat je dobio prve poslove u Bosni i Hercegovini.  U avgustu 2012. godine tadašnji direktori Cengiza i JP Autoceste FBIH potpisali su ugovor o izgradnji dionice autoputa Lepenica-Suhodol.

“Realizacijom tog ugovora, kako je nakon potpisivanja izjavio Karić, stavit će se u funkciju novih 5,5 km autoceste na Koridoru Vc. Ukupna vrijednost radova je oko 150 miliona KM, a sredstva su osigurana putem kreditne linije Evropske investicijske banke.  Potpisivanjem tog ugovora nastavlja se izgradnja dionice Vlakovo – Tarčin, čija je ukupna dužina 20 km”, saopćeno je iz Vlade FBiH sa Nerminom Nikšićem na čelu.

O bliskosti Cengiza i Nermina Nikšića svjedoče i objave na službenim stranicama SDP-a. Tako je delegacija SDP-a BiH, sa bivšim predsjednikom SDP-a Zlatkom Lagumdžijom i premijerom Nerminom Nikšićem posjetila Cengizovo gradilište nedaleko od Sarajeva.

Nakon što je SDP izgubio izbore, Cengiz se okrenuo novoj vladajućoj strukturi okupljenoj oko SDA. Prema podacima Federalnog ministarstva prometa i komunikacija koje je objavio Fokus.ba, turski Cengiz je proteklih godina u Federaciji BiH dobio građevinske poslove vrijedne oko 1,2 milijarde KM!

“Firma Cengiz je do sada dobila pet ugovora za gradnju autoceste na Koridoru 5c na području FBiH. U sklopu dionice Vlakovo – Tarčin koja je otvorena 2014. godine potpisani su ugovori za izgradnju poddionica Vlakovo – Lepenica (Lot 3), Lepenica – Suhodol (Lot 2) i Suhodol – Tarčin (Lot 1). Vrijednost ugovora za izgradnju poddionice Vlakovo – Lepenica iznosila je 165.398.441,75 eura s PDV-om, poddionice Lepenica – Suhodol 78.088.148,24 eura s PDV-om i poddionice Suhodol – Tarčin 114.379.578,91 eura s PDV-om. Ovdje treba napomenuti da su ugovori za poddionce Vlakovo – Lepenica i Suhodol – Tarčin završeni ispod ugovorene vrijednosti, dok je na poddionici Lepenica – Suhodol ugovorena cijena probijena za nešto manje od tri milijuna zbog nepredviđenih radova u fazi realizacije projekta. Tvrtka Cengiz izvodila je radove i na dionici Donja Gračanica (Zenica sjever) – Tunel „Zenica“. Vrijednost ugovora za izgradnju dionice Donja Gračanica (Zenica sjever) – Tunel „Zenica“ je 67.360.069,25 eura s PDV-om. Osim navedenih dionica, tvrtka Cengiz trenutno izvodi radove na dionici Poprikuše – Nemila, a vrijednost ugovora za dionicu Poprikuše – Nemila je 208.059.247,42 eura s PDV-om”, odgovorili su u februaru prošle godine iz Federalnog ministarstva prometa i komunikacija.

U martu ove godine, sad već bivša uprava JP Autoceste FBiH, potpisala je novi ugovor sa Cengizom.

“Javno preduzeće Autoceste Federacije Bosne i Hercegovine i kompanija Cengiz Insaat Sanayi ve Ticaret A.S potpisali su danas u Mostaru ugovor o izvođenju radova na dionici autoceste na Koridoru Vc Medakovo – Ozimice, dužine 21,3 kilometar”, saopćeno je iz Vlade FBIH 9. marta ove godine.

Vrijednost ovog posla je 361 milion eura.

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79